Csomorkányi templomrom, a több mint 420 éve eltűnt falu emléke

Az egykori Csomorkány templomának maradványa Csongrád-Csanád megye egyik legkiemelkedőbb és legismertebb középkori műemléke.

A mai Hódmezővásárhely területén egykoron számos kisebb-nagyobb falu terült el. A táj sajátos jellemzője a sok ér, tó és vizenyős terület volt. A történelmi adatok szerint a települések közül majdnem 15-ben volt templom, és ebből 5-nek az alapjait tárták fel a régészek. Templomrom azonban csak egy helyen van, az egykori Csomorkányban.

Az Árpád-korban már lakott Csomorkány nevében minden bizonnyal a Csom, Csoma, Csomor ősi személynév rejtőzik. A folyamatosan fejlődő települést 1536-ban mezővárosként említették, fénykorában akár hat-nyolcszáz fő lakhatta.

A templom feltárását 1892–95 között Szeremlei Sámuel kezdte meg, tőle Varga Antal gimnáziumi tanár vette át a munkát. Ekkor még épen állt az öt méter magas északi fal. 1830 körül helyreállítási munkálatok folytak itt, de hiába a nagy igyekezet, a lakosság széthordta a téglákat. A rom legújabb régészeti-műemléki kutatása 1991-ben indult.

A román és gótikus kinézetű téglatemplomot 1450 körül építhették félköríves apszissal, nyugatra támpilléres bővítéssel. A romjaiban ma is észlelhető, hogy a templom hosszú, keskeny, magas épület volt. Belső terét vöröshomokkő-őrleménnyel színezett habarccsal vakolták, freskókkal díszítették, padlóját égetett cseréplapokkal burkolták. A festői hatást keltő romot 1830 körül megerősítették.

A templomrom mai mérete 9 x 2,8 méter, eredeti mérete 25,2 x 6,8 méter lehetett.

A település valószínűleg a 16. században, a török hódoltság alatt pusztulhatott el. Az 1596. évi tavaszi török-tatár hadjáratot követően 1642-ben említik először a falut, már pusztaként.

Az egykor emberlakta környezet egyetlen, romosan megmaradt képviselője környezetében egy torony, egy kilátó, egy tűzrakó hely, egy történelmi emlékfal és pár pad került elhelyezésre.

A torony egy irányt mutató jel a pusztában, akár csak a régmúlt időkben a templom mára elpusztult tornya. A kilátó egy három tengely mentén felkúszó csigalépcső, amely két vasbeton típuselem váltakozásából épült fel.

A Csomorkányi templomrom Hódmezővásárhely és Kardoskút között vezető úttól nem messze, Hódmezővásárhelytől körülbelül 17 km-re található.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!