Boldogkő vára, a tündérek lakhelye

A Boldogkőváralja község felett emelkedő andezittufahegy sziklagerincén állnak a hatalmas középkori erődítmény, Boldogkő várának falai.

Észak-Magyarország egyik leglátogatottabb vára – amely viszonylag jó állapotban vészelte át a történelem viharait – a tatárjárás utáni időkből származik, és egy legenda is fűződik hozzá. A vár tündéreinek története szerint a muhi csata után a tatárok elől menekülő IV. Béla királyt Bodó, az öreg aszalómester bújtatta el pincéjében, aki süketnek tettette magát a tatárok érkezésekor.

A király hálából birtokot adott neki, hogy védelmére várat építsen. Bodó hét lányának kérői építtették meg a várat hét év alatt, amit az esküvők után IV. Béla javaslatára Boldogkőnek neveztek el, mondván, a hét lány, a hét tündér itt volt a legboldogabb.

fotó © Vasas Zoltán | Csodálatos Magyarország

Ezt a regét talán könnyebb megjegyezni, mint a vár meglehetősen bonyolult, és a fennmaradt oklevelek szerint is nehezen követhető történetét összefoglalni. Annyi biztos, hogy a tatárjárás után, 1280 körül már állt, és az évszázadok alatt megannyi tulajdonoscserét megélt. 1701-ben a császári katonák robbantották fel, ezután évszázadokig csak pusztultak a vár romjai.

A vár leglátványosabb része az Oroszlánszikla és annak végén, a 20 méter magasan álló őrbódé, amely egy fapallón át közelíthető meg.

fotó © Vasas Zoltán | Csodálatos Magyarország

1945 után került állami tulajdonba, felújításához csak 1963-ban kezdtek hozzá. Évtizedekig a palotaszárnyban turistaszálló működött, majd a ’90-es évek végén az önkormányzat kezelésbe került, a turistaszállót bezárták, és kiállításokat nyitottak.

Boldogkőváralján áthalad az Országos Kéktúra, ahonnan mindenképp érdemes a várhoz egy kis kitérőt tenni.

fotó © Vasas Zoltán | Csodálatos Magyarország

2002-ben újabb rekonstrukciós munkálatok és feltárások kezdődtek, 2013-ban lefedték a palotaszárnyat, ahol lovagtermet alakítottak ki, helyreállították a szárazmalmot, és újabb kiállításokat alakítottak ki a várban, amely azóta is múzeumként működik.

Egész évben régészeti- és hadtörténeti kiállítás, pénztörténeti kiállítás, zászló- és címerkiállítás, kovácsműhely és várbörtön, valamint Közép-Európa legnagyobb, a magyar történelem híres csatáit bemutató ólomkatona kiállítás várja a látogatókat.

Kilátás a várból Boldogkőváraljára

fotó © Vasas Zoltán | Csodálatos Magyarország

Megközelítése autóval:

Boldogkőváralját Miskolc felől a 3-as, majd 39-es úton lehet megközelíteni. A település nyugati végét jelző tábla előtti utolsó, névtelen utcán kell északi irányba fordulni, amely a vár parkolójához vezet.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!