Becskei sztúpa: buddhista szentély a Cserhát dombjai között

Eredetileg Hamburgban épült volna fel a szakrális épület, ám az ottani önkormányzat visszavonta az építési engedélyt és új helyszínt kellett keresni, így jött képbe Becske.

Becske, a mintegy 600 fő lakosú nógrádi kisközség gyönyörű környezetben, a Cserhát hegységben, a Galga-patak völgyében fekszik. A Csiga-hegyen magasodó 9 méteres Megvilágosodás Sztúpát 2008-ban kilenc hét leforgása alatt építették fel Serab Gyalcen rinpocse vezetésével.

A buddhista tanítások szerint nyolc fő sztúpaforma létezik. Mindegyik egy-egy fontos eseményt ábrázol Buddha életéből, a becskei sztúpa Buddha 35 éves korában elért megvilágosodását jelképezi.

A sztúpát egy szerpentinúton közelíthetjük meg, s világnézetre és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül bárki meglátogathatja.

Felső részében aranyozott, ülő Buddha-szobor látható. Az építmény mögötti domboldalt behálózzák a fák közti imazászlók, tájékoztató táblákon adnak felvilágosítást a magyarországi buddhista életről, a legfőbb tanítókról.

A sztúpák számtalan módon hatnak ránk. Már az is pozitív változást idézhet elő bennünk, ha csupán meglátunk egyet: aktivizálja tudatunk képességeit, a bennünk rejlő megvilágosodott tulajdonságokat. A sztúpa közelébe érve egyszerűen csak élvezhetjük a jelenlétét, meditálhatunk mellette vagy körbejárhatjuk a hagyománynak megfelelően, az óra járásával megegyező irányban. Még akkor is, ha különösebb cél nélkül, látogatóként érkezünk egy sztúpához, váratlanul megtapasztalhatjuk a tudatosság tiszta pillanatait. A sztúpák megmutatják minden egyetemes érték harmóniáját és tökéletességét, egyben arra inspirálnak, hogy fejlődjünk, és kifejlesszük a tudat határtalan képességeit.

Érdemes felmászni a sztúpához, ugyanis a jókívánságok elmormolása mellett a dombtetőn csodálatos látványban lesz részünk, hiszen feltárul a dimbes-dombos Galgavidék egyik legszebb része.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!