A Tisza-part soktornyos lovagi kastélya, a tiszadobi Andrássy-kastély

A kastély nem csak építészeti stílusjegyei miatt viselheti magán a romantika kifejezést, hanem egy plátói, vagy ennél merészebb szerelmi történet miatt is.

A legenda szerint Andrássy gróf a kastély falai között fogadta a szépséges Erzsébet királynét. Hogy ez így volt-e, vagy sem, úgy tűnik már örökre rejtély marad. Annyi azonban bizonyos, hogy Sissit és Andrássy Gyulát barátság kötötte össze. De arról, hogy ez mennyire volt szoros, már másfél évszázada parázs vita zajlik. Sissi erkölcseinek védelmezői azzal érvelnek, hogy a két igaz barát mindössze egyetlen alkalommal maradt regisztráltan kettesben, mégpedig amikor 1872-ben Andrássy a saját hintóján fuvarozta a királynét a gödöllői kastélytól a vasútállomásig. És az bizony nem egy hosszú út.

De, térjünk vissza a tiszadobi kastélyhoz, amely az Andrássy-család több generációjának szolgált lakhelyéül.

fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

Stílusa és hangulata részben a vajdahunyadi várat, részben a középkori francia, Loire-folyó mentén megépült lovagi kastélyokat idézi.

Ez utóbbit az is indokolhatja, hogy az építtető gróf az 1848-49-es szabadságharc után Franciaországba emigrált, innen vehette a mintát.

fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

A kastély különlegessége, hogy a 4 évszaknak megfelelően 4 bejárata, 12 hónapnak megfelelően 12 tornya, az 52 hétnek megfelelően 52 szobája és a 365 napnak megfelelően 365 ablakszeme van.

A kastélyt hatalmas romantikus park övezte, észak felől ősfás erdő, kelet felől a Tisza határolta.

fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

A nyolchektáros kastélypark művészi gonddal tervezett , liliom rajzolatú bukszuslabirintusát tiszafák fogják közre.

A labirintus és Fadrusz János szobra, a Leányszöktetés

fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!