A sátoraljaújhelyi Ungvári pincék mesebeli világa

Jelenleg az Ungvári Pince 3,5 hektáron nyújtózik el az UNESCO Világörökségi helyszínén.

Sátoraljaújhely városalapító okiratában olvashatunk először a pincékről. Az 1200-as években pálos rendi szerzetesek kezdték építtetni, hogy a Bodrog-folyó árvizei elől a Sátor-hegy lábához települve élelmiszereket tároljanak, majd későbbiekben az ellenség elől menedékként is használták. Jelenleg az Ungvár Pincészet 50.000 m² külszíni területen nyújtózik el.

Nevének kétféle eredete is létezik: az északkelet felé tartó borszállító útvonal egyik köztes állomása Ungvár volt. Másrészt ezen a területen volt egy Ungvár nevezetű család tanyája.

Aki az Ungvári pincék főbejáratán belép, egy elvarázsolt mesebeli világba kerül, talán a Titkos kert vagy a Gyűrűk Ura helyszíne is lehetne.

Borostyánnal benőtt pincék, összeborult fák, elhagyott hidak, titokzatos ösvények, amelyek egy-egy pincéhez vezetnek.

A pincék között sétálva talán bele se gondolunk, micsoda labirintus rendszer található a lábaink alatt. 15-30 m mélyen több mint 10 km pincerendszer húzódik, melynek hőmérséklete 9-11 °C, a relatív páratartalom 85-95% egész évben. 13.000 db gönci, illetve szerednyei hordó a tárolókapacitása alkalmas az Ungvári pincesor.

A 27 pince kinézete eltérő, ugyanis többségük magánkézben áll. Ezért van az, hogy valamelyik pince teljesen elhagyatott, míg a másiknál látszik, hogy rendszeresen látogatják.

A legújabb fejlesztések által hatalmas változásokon ment át a felső rész: filagóriák, szabadtéri színpad, mosdók állnak rendelkeznek az idelátogató turistáknak. Városi rendezvények új helyszíne lehet.

A „Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszíneinek fejlesztése” című projekt keretében 3,4 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el Sátoraljaújhely.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!