A kiskunhalasi Sóstó és parkerdeje, amit érdemes felkeresni kikelet idején

Kiskunhalast említve talán mindenkinek elsőként a világhírű halasi csipke jut eszébe, pedig a település további szépségeket is rejt.

A várost valamikor tavak, mocsarak, övezték, a „Halas” név is ebből ered. Nyugatról időszakos tórendszerekből álló mocsárvilág a „Halas-tó”, északról pedig egy összefüggő vízfelületű, mélyebb, állandóbb vízállású tó, a Sóstó határolta. A régi, gazdag mocsárvilagból a Sóstón kívül, mára már nem sok maradt.

A Sóstó a homokhátságra jellemző szél által formált, eolikus mederben kialakult szikes tó. Nevét a vízben oldott, magas ásványi sótartalma (Na, Ca, Mg, hidrogénkarbonátok) miatt kapta. Azonban mára a tó sótartalma a természetes folyamatoknak és az emberi tevékenységek hatására jelentősen csökkent, elveszítve szikes jellegét.

A lecsapolásoknak, feltöltéseknek és az éghajlatváltozásnak köszönhetően nemcsak a tó oldott ásványi tartalma, hanem a mérete is csökkent. A mai tómeder az eredeti töredékére zsugorodott.

Jelenleg az 50 hektáros tó nagy részét nádas övezi, míg a nyílt vízfelület megközelítőleg 35 hektár. A víz mélysége átlagosan egy méter de vízállása erősen változó, mivel vízutánpótlása a csapadék viszonyoktól függ.

A tó turisztikai fénykorát a 20. század elejétől annak közepéig élte, amikor országos hírű fürdőként volt ismert. A tó mára elsődlegesen horgászati hasznosítású, de a jó víz minőségének, rendezett partvonalának és környezetének köszönhetően szabadstrandként, rendezvény és sporthelyszínként is funkcionál.

A Sóstó déli részén lévő tanösvénnyel ellátott Parkerdő, valamint a tó közepén húzódó Nádas-sziget, természetvédelmi értékei miatt helyi védettség alatt áll.

A parton felállított kilátóból a tó teljes területe belátható, a mellette elterülő parkerdő, kialakított pihenő és tűzrakó helyekkel pedig kiváló piknikezési helyszínül szolgál.

A kisebb túrák kedvelői is találnak a tó környékén elfoglaltságot, ugyanis a parkerdőben tanösvény is található, amely a környékre jellemző élővilágot mutatja be. A terület természetvédelmi szempontból is jelentős, a Sóstó mellett lévő parkerdő, valamint a tóban fekvő sziget állatvilága és rekreációs jelentősége miatt helyi védettség alatt áll.

Emellett parkerdő kultúrtörténeti emléket is őriz, bejáratánál található a Turul szobor, amely egy Árpád-kori temető emlékhelye.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!