A Dabasi Halász-kastély a Velencei-tó mellett, Kápolnásnyéken

Budapest és a Balaton között mintegy félúton, a Velencei-tó északkeleti csúcsánál fekszik Kápolnásnyék.

A település jelenét és jövőjét, a mezőgazdaság mellett egyre jobban meghatározza az idegenforgalom. Turisztikai attrakciói közül az egyik legjelentősebb a Dabasi Halász-kastély.

A Dabasi Halász család a 19. század első felében emeltette klasszicista kúriáját, melyet az 1900-as évek elején egy lenyűgöző neobarokk kastéllyá alakított és bővített Halász Gedeon. Az épületet 1945-ig a Halász-család lakta. A második világháború utáni kollektivizálással a kastély termelőszövetkezeti tulajdonba került, falai között sokáig a helyi Vörösmarty TSZ irodái működtek. A következő évtizedekben nem törődtek az épület felújításával, állapota a rendszerváltás követően is folyamatosan romlott.

2011-ben műemléki státuszt kapott, majd 2016-ra teljesen felújították.

Az épület L-alaprajzú, szabadon álló, manzárdtető borítja. Középrizalitja felett egy Dabasi Halász címerrel díszített attika található.

A homlokzat jobb sarkán egy négyzetes, lapos sátortetős – valaha kupolás – torony áll. A kastély hátulsó udvari oldalán ión oszlopok által tartott mellvédes, félkörívesen ki emelkedő, nyitott középrész található.

A Halász-kastély állandó kiállítása a Halász család fotóalbumából és dokumentumtárából szemezget, ismerteti a kastély és a család történetét, illetve néhány megmaradt bútordarab és tárgy segítségével segít eligazodni a kastély izgalmas és változatos történetében.

A kastélyban az állandó kiállítás mellett időszaki tárlatok is várják a látogatókat. 2022. november 6-ig Horváth Éva Mónika alkotásai tekinthetőek meg.

A felújítás során a kastély 1,5 hektáros parkja is visszakapta a 20. század eleji állapotot: a történeti telepítésből származó növényzetet megőrizték, a kert útrendszerét az eredetihez hasonló módon visszaállították, a sétányt szobrok díszítik.

A kastély a téli időszakban, október 1-jétől, a hétfő kivételével minden nap látogatható 10 é 16 óra között. A belépőjegy megvásárlásával az állandó és az időszaki kiállítás valamint a kastélypark egyaránt látogatható.

A 2022-es belépőjegy árak:
Felnőtt: 1000 Ft
18 éves korig: 500 Ft
6 éves kor alatt: ingyenes
Parkjegy (csak a park látogatására jogosít): 500 Ft

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!