A bakonyi sziklacsúcson emelkedő Cseszneki vár

Csesznek erősségét Cseszneki Jakab királyi kardhordozó építette az 1260-as években a védelemre kiválóan alkalmas sziklacsúcsra.

1326-ban Károly Róbert szerezte meg a Csák család három másik várával együtt, Dombó és Nyék váráért cserébe. 1392-ben Zsigmond király a Garai családnak adta más birtokokért cserébe.

Virágkora  a 15. századra tehető, amikor a Garai család gótikus lovagvárrá építtette át. 1482-ben a vár örökös nélkül maradt, ezért királyi tulajdonba került, majd Mátyás király Szapolyai Istvánnak adományozta.

fotó © Andras Jenes | Csodálatos Magyarország

1527-ben Habsburg Ferdinánd kiűzte Szapolyai János csapatait a környékről és hű támogatójának Török Bálintnak adta a várat, aki később átállt Szapolyai János oldalára, de Cseszneket megtartotta. 1542-ben visszakerült Ferdinánd királyhoz, miután a törökök Budán elfogták Török Bálintot. 1542-ben Csaby István vette zálogba.Veszprém 1552-es eleste után végvárrá vált, ekkor a király növelte Csesznek helyőrségét.

Egy helyi legenda szerint Csesznek, illetve vára egy szelídített malacról kapta a nevét.
Réges-régen a Vár-hegy gyomrában élő óriáskígyó felfalta a Garai földesúr háziasított disznóját, Cseszneket. A bosszú nem váratott magára, az udvari kanász felkutatta és elpusztította a kígyót. Garai pedig, malaca emlékére, a hüllő barlangja fölötti sziklaszirtre várat emeltetett.

fotó © Andras Jenes | Csodálatos Magyarország

1561-ben Wathay Lőrinc várkapitány még meg tudta védeni a török támadástól. 1594-ben Győr eleste után a környék török kézre került és Csesznek harc nélkül megadta magát. 1598-ban visszafoglalták a magyarok.1636-ban az Esterházy birtokába került. 1704-ben, majd 1705-ben a kurucok foglalták el, akiket 1709-ben kiűztek a várból. A vár ezután visszakerült az Esterházy családhoz, akik az 1740-es években barokk várkastéllyá építtették át. 1780-ban az Esterházyak elhagyták Cseszneket és új palotába költöztek.

A vár egy részét 1810-ben földrengés rombolta le,  pusztulását egy villámcsapás miatti tűzvész okozta 1820-ban.

fotó © Andras Jenes | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!