Pincenavigátorral a zalaszentgróti Dóka Éva pincészetébe

Egyre több már a női borász, ezért igazán jó érzés volt, hogy Dóka Évával beszélgethettünk a borokról, a zalai szőlőkről és persze a kezdetekről.

Egy igazán lendületes személy, aki nagy lelkesedéssel mutatta be a zalaszentgróti pincészetüket.

Honnan jött az ötlet, hogy pont ezen a helyen legyen a pincészetük?

Gyerekkoromban mindig furdalta az oldalam a kíváncsiság, vajon mire használhatták ezt korábban. Annyit sikerült kideríteni, hogy pálinkafőzőként üzemelt egy ideig, de az évek alatt más feladatot is ellátott. A masszív falak tágas belső terekkel rendelkeznek. Amióta megvásároltuk, vagyis 2003 óta arra törekszünk, hogy ez a hely megfeleljen a borkészítés minden alap és modern feltételének.

Fotó: Tokár Rita | Csodálatos Magyarország

Hogyan indult el ez a szerelem borok iránt?

A férjem, Tarsoly Róbert és a mi családunk is rendelkeztünk szőlővel, ezért már gyerekként sok időt töltöttem a sorok között. Ez volt a kapocs köztünk, a szőlő. Miután hazaköltözött a szeretett zalai dombjai közé, fejébe vette, hogy a szőlő- és bor készítése iránti vonzalmára nagyobb hangsúlyt fektet. Rábeszélt egy kisebb szőlőterület vásárlására, aztán jöttek folyamatosan. Jelenleg 25-26 hektár területnél járunk, talán most már megállunk a gyarapodással. A gyerekeinkre nem erőltetünk semmit, de örülnénk neki, ha örökölnék ezt az elhivatottságot a szőlő és borkészítés iránt.

Fotó: Tokár Rita | Csodálatos Magyarország

Ha ilyen nagy területről van szó, akkor biztos sokféle fajtával is próbálkoztak. Milyen szőlőfajtákat találhatunk a birtokon?

Ez izgalmas, mert igyekszünk a hagyományos zalai fajták mellett az újdonságokkal is játszani. Az olaszrizling 3 hektár területen élvezi a növekedést, de megtalálható még Szürkebarát, Pinot blanc, amely szintén 3 hektáron terül el. Megtalálható még a hegyen Bakonyi Károly fajtája, a Nektár, ezen kívül még Merlot és Cabernet franc. Az újdonságnak számít nálunk a Rajnai rizling, Pátria, amely az olaszrizling és a tramini kapcsolatából áll.

Fotó: Tokár Rita | Csodálatos Magyarország

Ahogy beléptünk az épületbe, egyből az érmekre és az elismerésekre szegeződött a tekintetünket. A padláson kialakított kóstoló terem felé sorra láthatjuk a többi elismerést. Melyik a legfrissebb?

A legfrissebb és ez egy nagy elismerés számunkra, hogy a Winelovers 100 legjobb magyar bor közül a 37.helyezést érte el a 2017-es Cabernet franc válogatás. A vörösborok között pedig a 7. legjobb lett. Büszkék vagyunk a munkáink gyümölcsére.

Ez a padlástér is egy nagy büszkeség, mert a eredeti fa födémszerkezet adottságait kihasználva egy borkóstolásra, vendéglátásra alkalmas helyiséget alakítottunk ki. Akik hozzánk látogatnak, akkor a bejárattól kezdjük az ismerkedést. Az általunk alkalmazott technológia állomásait bejárva eljutunk a Padláspincébe, ahol közel 60 főnek tudjuk megmutatni borainkat.

Fotó: Tokár Rita | Csodálatos Magyarország

Milyen célokkal vágtok neki a következő időszaknak? 

A szőlőtermesztéstől a borok palackozásáig igyekeztünk minden modern fejlesztést elvégezni. Így nem marad más hátra, mint hogy minél több emberhez eljussunk a boraink által.

Ennél szebb zárszót nem is lehetne hozzátenni, reméljük valóra válik az álmuk és méltó helyre kerülne a zalai borvidék.

Ismerjétek meg a zalai borok mögötti közösséget és sztorikat!

https://www.pincenavigator.hu/hu/pinceszet/doka-eva-pinceszete

A blogbejegyzés az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 támogatásával valósul meg.

 

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!