Szeptember 9-én kezdődik a háromnapos Szeged International Airshow

A Magyar Honvédség egyik Gripenje is bemutatkozik a nagyszabású légiparádén.

Magyar produkciók és külföldi gépek, drónok, helikopterek, vitorlázó, légcsavaros és sugárhajtású repülőgépek is várják a látogatókat a pénteken kezdődő Szeged International Airshow-n.

Szeptember 9.

Péntek délután fél 4-kor kezdődik a hivatalos program a repülőmodellezőkkel és a siklóernyősökkel. Őket a KFU Team formaugrása követi, ezután egy T–28-as Trojan dugattyúmotoros felderítőgép mutatja meg magát. A Trojan leszállását követően egy CAP 21 DS emelkedik a levegőbe a Silver Chicken aerobatikus csapat tagjaként. Besenyei Péter pénteken száll fel először, előtte egy YAK-3-as, egy YAK-3UPW és egy CA-12-es mutatványozik, Besenyei után a Hawks of Romania kötelékrepülése lesz az égen, majd érkezik Martin Graef az EXTRA 300S-ével ugyancsak műrepülni.

Sunset Show-val, azaz naplementés bemutatóval jön a JAS 39-es, azaz a Gripen, ami csupaszon repül majd, fegyverek és póttartály nélkül. Az este a tűzzsonglőröké a földön és a levegőben is: Marek Choim pirotechnikával repül egy EXTRA 330SC-n, lesz fényfestés drónokkal, Hársfalvi Pál, és a Csirkecombok, azaz a MI-2-es szállító helikopterek is piróval látványoskodnak majd este fél 9-ig. Onnantól este 10 óráig sétarepüléseket tartanak.

Szeptember 10.

Szombaton már 9 órától elkezdődik a légi „mulatság”, sárkányrepülők, siklóernyősök, modellek, ejtőernyős formaugrók melegítik be az eget Vári Gyula nyugalmazott vadászpilótának, aki YAK–52-esével megmutatja, hogy még mindig a legjobbak között van. Őt a Délvidéki Aero Club vitorlázórepülői követik, majd jön a T–28-as Trojan és Martin Graef az EXTRA-val, akárcsak pénteken. A másik szombati debütáns az L–29 Delfin sugárhajtású kiképzőgép, aminek már a földi hangja is élményszámba megy a gázturbinás sugárhajtómű miatt.

Ugyancsak délelőtt láthatjuk Urbán Gergőt a Ka–26-os helikopterrel, ami leginkább azért különleges, mert nincs farokrotorja, hanem két, egymás feletti síkban, egymással ellentétes irányba mozgó forgószárny emeli fel. De levegőbe emelkedik a Cobra is, azaz a Bell AH 1-es harci helikopter, majd a gyönyörű Messerschmitt-Bölkow-Blohm Bo 105-ös fél 1 előtt nem sokkal, de az égen szórakoztatja a közönséget Tóth Ferenc vitorlázó műrepülő világbajnok is.

Szombat délután, a Gripen demórepülése után az egyik 2019-ben vásárolt H–145-ös harci helikoptert láthatjuk. Ezt követi a második világháborús CA–12-es ausztrál harci repülő a Commonwealth Aircraft Corporation gyárából, 1942-ből. A szombati napon hőlégballonozni is lehet, sétarepüléseket 16 óra 30 és 17 óra 45 között, valamint 19 órától 22 óráig tartanak.

Szeptember 11.

Az utolsó nap a veteránjárművekkel kezdődik, ejtőernyős formaugrás és a sétarepülők bemutatása után egy BELL 206-os Ranger helikopter, majd a Robinson Helicopter Company gépei szállnak fel. Jön a BO–105-ös és a Cobra is, valamint Urbán Gergő a Ka–26-ossal. Az idei Air Show-n utoljára még megcsodálhatjuk Martin Gaef műrepülését, a Hawks of Romania kötelékrepülését, zárásként a „helikopterek napján” az összes forgószárnyas madárka kötelékben emelkedik a magasba. Megindító látvány lesz, az biztos.

A Szeged International Airshow hagyományaihoz híven a látogatók sétarepüléseken is részt vehetnek, helikopterről, repülőgépről vagy akár hőlégballonból csodálhatják meg a várost és környékét.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!