ÉLŐben nézhető a Pécsi Állatkert fókapárja webkameránkon

A pécsi állatkert fókapárja, Donka és Bonifác elképesztő népszerűségnek örvend a látogatók körében.

Az állatok rendkívül aktívak és játékosak, öröm nézni őket a szárazföldön és a víz alatt, medencében is. Aki nem tudja személyesen meglátogatni a páratlan párost, annak jó hírünk van: a Pécsi Állatkert és a CsodalatosMagyarorszag.hu portál együttműködésének köszönhetően a fókamedencéhez kihelyezett webkamerán keresztül akár egész nap gyönyörködhetünk a két fókában: játszanak, szeretgetik egymást, buborékokat fújnak, sőt aki reggel ránéz a webkamerára azt is láthatja, ahogy a medence alján szunyókálnak.

KATTINTS IDE és nézd élőben a fókákat! 

 

Donka napra pontosan ugyanakkor született Németországban (2015. július 16.) mint párja, Bonifác, aki a Nyíregyházi Állatparkban jött a világra. Párjánál jóval sötétebb színű bundát visel. Pécsre érkezésekor meglehetősen félénk volt, napokig a medence alján feküdve ismerkedett új helyével és párjával. Az etetések alkalmával is csak lopva mert elcsenni egy-egy heringfalatot. Napjainkban Donka már ügyesen tréningezik, akárcsak Bonifác, és pécsi otthonával is megbarátkozott. Donka szállításánál a pécsi állatkert gondozóit a népszerű YouTube-os páros, a Pamkutya is elkísérte, így nőstény fókánk országos ismeretséget szerzett.

Bonifác színe sokkal világosabb párjáénál. Nagyon fiatalon költözött a Pécsre. Közel 1,5 évig az állatkert egyetlen fókája volt, ezért rendkívül szoros kötelekét alakított ki gondozóival, ebben az időszakban az emberek jelentették számára a társaságot. Okos, könnyen tanuló fóka. Az apróra vágott hering a kedvence, de néha más halakat (pl. apróra vágott makrélát vagy Kapellán lazacot) is jóízűen elfogyaszt. Donkát a kezdetektől fogva nagyon szereti, találkozásuk szerelem volt első látásra. Játékos birkózásuk megfigyelhető a fókamedence betekintő ablakán és a webkamerán keresztül is.

Nagy Antal a Pécsi Állatkert zoopedagógusa elárult pár érdekességet a fókákról:

– Donka és Bonifác egy 100.000 literes medencében élnek, de emellett még egy kis méretű, sekély elkülönítő medencét is tudnak használni, sőt most épül egy második elkülönítő is számukra. A fókák nagyságrendileg 20 percet tudnak egyhuzamban a víz alatt tölteni. Naponta akár 6-8 órát is képesek aludni, az emberhez hasonlóan éjszaka alszanak, de van, hogy nappal is tartanak hosszabb pihenőket.

Elmondta azt is, hogy Donka jelenleg 60, Bonifác 64 kg és kb. 150-160 cm a hosszuk. Minden nap fejenként 4- 5 kg táplálékot kapnak, de az adag függ az évszaktól és az étvágyuktól is, télen többet esznek. Leggyakrabban heringet, makrélát, aranylazacot, kapellán lazacot kapnak, e mellett ritkábban kalmárt is fogyasztanak. A halak mellé kiegészítésként vitamin -és sótablettákat is kapnak az állatok, amiket a gondozók a halakban rejtenek el.

Kérdésünkre a zoopedagógus elárulta azt is, hogy naponta négyszer esznek a fókák, ebből hétvégente és ünnepnapokon kettő nyilvános etetés, amit a látogatók 11.30-kor és 14.30-kor tekinthetnek meg.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!