Zsitvay-kilátó, ahonnan szemkápráztató a panoráma

A Dunakanyar egyik legszebb és leglátogatottabb települése Visegrád, s több mint ezer esztendeje a magyar és az európai történelem egyik kiemelkedő helyszíne.

Középkori vára, melyet a Dunakanyar őrszemének is neveznek, a Duna legszebb szorosánál emelkedik a település fölé. Az erősséget egy különleges szögből is megcsodálhatjuk, méghozzá a Zsitvay-kilátó körpanorámájának részeként.

A 378 méter magas Nagyvillám tetejére 1933-ban emelték a Zsitvay-kilátót, melyet Zsitvay Tiborról neveztek el, aki egyebek mellett igazságügyi miniszter, a Nemzetgyűlés és a Magyar Turista Szövetség elnöke is volt.

A kőből emelt épületet eredetileg Jubileumi kilátóként jegyezték, amely a Magyar Turista Szövetség megalakulásának 20 éves évfordulójára utalt.

A kilátó terveit Hannig és Uzvölgyi építészmérnökök készítették, összhangban a Visegrádi Fellegvár és a Salamon-torony, valamint a környék történelmi miliőjével. Az épület be-, illetve kijárata pontosan északi, illetve déli irányban nyílik. Legfelső teraszát csigalépcsőn lehet elérni, ahonnan csodálatos körpanoráma tárul elénk.

A Mátrától a Pilisen keresztül egészen és Zsámbéki-medencéig, sőt a Dunakanyar akár felhős időben is szabad szemmel látható. A jól azonosítható látnivalók irányát a kilátószinten ábrák és feliratok is jelzik. A panoráma legszebb szelete a karnyújtásnyira lévő Fellegvár, mely ilyen szögből, azonos magasságból máshonnan biztosan nem csodálható meg.

Nyitvatartás

Április 15-től október 15-ig:
Kedd-Péntek: 10-18
Szombat-Vasárnap: 10-18

Október 15-től április 15-ig
Szombat: 10-16
Vasárnap: 10-16

Belépő

Felnőtt: 400 Ft
Nyugdíjas: 300 Ft
Gyermek 18 éves korig: 200 Ft
6 éves korig: ingyenes

A Zsitvay-kilátó autóval a 11. számú országút felől, a Panoráma úton, a kilátó alatt lévő parkolóig közelíthető meg, ahonnan még nagyjából tízpercnyi sétával lehet a tornyot elérni.

Visegrádról gyalogosan az országos kék, majd a hozzá fonódó kék háromszög jelzésen, egyórás sétával érhető el. Visegrádra az Újpesti hídnál lévő Városkapu metrómegállótól, vagy a Szentendrétől induló helyközi buszokkal lehet eljutni, Nagymaros felől, a Dunán pedig révvel lehet átkelni.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!