Ünnepi programok augusztus 20-án, országos körkép

Augusztus 20-án hazánk számos településén kulturális, zenei vagy épp gasztronómiai programok várják az ünneplőket.

A Szent István-napi eseményeket említve talán mindenkinek elsőre a gigantikus budapesti tűzijáték és a több napos fővárosi programsorozat jut eszébe, de vidéken is programkavalkádra számíthatunk.

Ezek között válogattunk és mutatunk 20 rendezvényt, ahol kivételes programok várnak kicsikre és nagyokra.

Békés

Az idei évben már 24. alkalommal rendezik meg a Madzagfalvi Napokat, ám egy nem megszokott időpontban, augusztus 19-21. között. A Madzagfalvi Napok Békés város értékeit bemutató közösségi fesztivál. A 3 napos eseményen kézműves vásárok sokasága várja a vendégeket, valamint koncertek kerülnek megrendezésre, ahol több neves fellépő is fellép.

Csongrád

Augusztus 19-21. között 23. alkalommal rendezik meg a Csongrádi Borfesztivált, ahol remek koncertek, igazi fesztivál hangulat, ízletes borok, street food, kézműves vásár, ásványbörze, vidámpark, utcabál is várja a látogatókat. A szakmai – szőlészeti, borászati – előadásokon túl a gyermek- és családi programok is helyet kapnak, így biztosan minden korosztály jól érzi majd magát.

Debrecen

Augusztus 15-én kezdődött és 21-ig tart a Debreceni virágkarnevál, amely napjainkban lényegesen több, mint látványos virágkompozíciók és nemzetközi művészeti együttesek felvonulása: egy héten át tartó színes programkavalkád, melyen számtalan látogató megtalálhatja a számára leginkább vonzó szórakozási lehetőséget. Idén 12 virágkocsi vonul fel, a virágkocsik- és szobrokhoz szükséges több százezer szál dáliák és egyéb élővirágok idén is a tulipánok hazájából, Hollandiából érkeznek. A karneváli forgatagot majd 2000 táncos és fúvós zenekar kíséri.

Gyula

Az ünnepi hétvégén a néptánc kap főszerepet Gyulán. Az események többnyire a Várkertben és környékén kerülnek megrendezésre, azonban pénteken a belvárosban is találkozhatunk produkciókkal. A régió együttesein és a gyulai Körös Néptánc Alapítványon kívül fellép többek között a Duna Művészegyüttes is.

Győr

Augusztus 18-20. között változatos fellépőkkel, zenekarokkal és fergeteges hangulattal várják az érdeklődőket Győrben. A gyermekeknek koncertek, bohócműsor, megavidámpark, légvárak nyújtanak élményteli órákat, esténként pedig koncertek szórakoztatják a látogatókat, színpadra lép többek között Rúzsa Magdi, DJ Dominique, Mr.Rick, Vikidál Gyula, Freddie, Korda György és Balázs Klári, Sipos F Tamás, Bódi Guszti és Margó.

Hortobágy

Hagyományosan Szent István király és az új kenyér ünnepének napjához kötődően, idén augusztus 19-21. között, rendezik meg a Hortobágyi Hídivásárt. A vásárban megtalálhatók a népi-, kézműves-, bio-, termékek mellett a régiségek és modern kori vívmányok is. Az ide látogatók megismerkedhetnek a Hortobágyra jellemző hagyományos, tájjellegű ételekkel is.

Hódmezővásárhely

A Szent István király ünnepi Bor- és Gasztrofesztivált augusztus 18-21. között rendezik meg Hódmezővásárhelyen, immár 16. alkalommal. Az utóbbi esemény célja, hogy bemutassa a híres történelmi borvidéket. A nagy színpad a Kossuth téren kerül felállításra, a kis színpad pedig a Dr. Rapcsák András sétálóutcában. Délutánonként gyermekprogramok, esténként koncertek szórakoztatják a nagyérdeműt, fellép többek között Palya Bea, a Hooligans, a LORD.

Kiskunfélegyháza

A Félegyházi Napok augusztus 19-én és 20-án több helyszínen, változatos programokkal, esténként élő nagykoncertekkel, kitelepült kézműves sátrakkal, vendéglátó egységekkel, borutcával, vidámparkkal várja a látogatókat. Fellép a New Level Empire, Tóth Andi, koncertet ad a Magna Cum Laude, hogy csak néhány nevet említsünk a kínálatból.

Makó

Három napon át tart Makó hagyományos programja, a Szent István Napok ünnepi műsorral, számos izgalmas programmal és koncerttel több helyszínen is. Lesz kézműves vásár, utcabál a tűzijáték, valamint  augusztus 18-19- között kerül megrendezésre a 29. Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál is.

Miskolc

Miskolcon idén is nagyszabású, több napos rendezvénnyel, sok fellépővel, és szórakoztató műsorral ünnepelhetik a környéken lakók és városba érkezők Szent István ünnepét. A koncerteken kívül lesz játszóház, népi játékpark, táncház, rétesvonat, ünnepi kenyér árusítás, helytörténeti sátor, kreatív sarok, társasjáték klub, és természetesen az ünnepi programok.

Mosonmagyaróvár

Öt helyszín, négy színpad és több mint, két tucat program a Szigetköz legnagyobb összművészeti fesztiválján, ahol a kultúráé és a szórakozásé a főszerep. Az augusztus 20-i programsorozat szabadtéri felnőtt és gyermek programokkal, nagy koncertekkel az ország legismertebb előadóival várja a látogatókat. A rendezvényeknek melynek a megújult Magyaróvári Vár negyed és Mosonmagyaróvár történelmi belvárosa a Magyar utca ad otthont. A fellépők között lesz a Sziporka Zenekar, Csaknekedkislány, Halász Judit, Boban Markovic Orkestar, Willcox és Best of Geszti – Kozma Orsi, Váczi Eszter, Behumi Dóri, Tankcsapda koncert is.

Nagymaros

A Duna-parti sétányon több mint 10 borvidék pincészetei gyűlnek össze a 2022-es Szent István Napi Borünnepen A rendezvény augusztus 19-20. között kínál egész napos kultúrkalandokat, koncerteket és színes családi programokat.

Ópusztaszer

Aratóünnepet és a népi halászat hagyományait bemutató tematikus programokat tartanak szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol a látogatók megismerhetik a kovász- és a kenyérkészítés fogásait is. Az érkezőket számos szórakoztató és ismeretterjesztő program is fogadja: a Por zenekar autentikus magyar népzenét, a Hungarikum duó népies műzenét játszik majd, a vendégek láthatják a Barboncás Társulat bábelőadását, Boka Gábor utcaszínházát és a Nagyboldogasszony – Kisboldogasszony című előadást.

Sopron

Zamatos borok, koncertek, filmvetítések, remek hangulat – ezeket kínálja a Soproni Piknik augusztus 20-21-én. A Várkerületen a fröccsteraszon a helyi borok mellé helyi fellépők szolgáltatnak majd háttérzenét. A Fő téren pedig a filmteraszon hazai és nemzetközi sikerfilmek várják az érdeklődőket.

Szeged

Három napon át, augusztus 19-21. között a Széchenyi tér ad otthont az Államalapítás ünnepének. Koncertek, fúvószenekarok fellépése, gyerekműsorok, utcabál, gasztronómiai és kézműves piac is lesz, ahol több mint 120 kereskedő kínálatát kóstolhatják vagy vásárolhatják meg. A borászatokon kívül lesznek kisüzemi sörkülönlegességek, finom pálinkák és persze ínycsiklandó ételek is. Fellép a Kozmix, az Apostol Együttes és az Animal Cannibals is.

Szentendre

Augusztus 20-án nem csak ingyenes a belépés a Szentendrei Skanzenbe, de egész hétvégén szuper hagyományőrző programok is várják a látogatókat. A rendezvény 2022-ben a Határtalan Gasztronómia tematika szellemében zajlik, így hazai és külhoni ízélményekben sem lesz hiány.

Székesfehérvár

A Szent István ünnepe köré szervezett összművészeti fesztivál, a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozata a történelmi főváros legfontosabb eseménye, amely minden esztendőben igazi kulturális csemegékkel várja a fehérváriakat és a városba látogatókat.

A Koronázási Ünnepi Játékok időutazásra hív kicsit és nagyot: a fehérvári belvárosban pezsgő vásári hangulat fogadja a látogatót, az utcákon gólyalábasok, zenészek, énekmondók, királylányok és királyfiak, lovagok jönnek-mennek, a hagyományőrző bajvívók izgalmas csatákat vívnak. A családokat kézműves foglalkozások, királyi játékok, bábműsorok és koncertek várják, jósok és boszik mondanak jövendőt.

Szombathely

Három helyszínen is zajlik majd a szombathelyi SzentKirály Napok, mely augusztus 19-21. között kerül megrendezésre. A nagy múltú Búcsút 2019-ben élesztették újra, és minden évben egyre többen látogatót vonz. A 3 napban lesz minden, mi szem-száj-fülnek ingere: ünnepi műsorok, szórakoztató programok, koncertek, vidámpark, eszem-iszom.

Tamási

Nem csak a lovak szerelmeseit várják pénteken és szombaton Tamásiban, a 63. Lovasnapokon. Az esemény nagy része különböző versenyszámokból fog állni, mint például a díjugratás vagy a fogathajtás, de ezeken kívül – többek között – népi lovas játékok, csikós és kaszkadőr bemutatók, lovas show is szórakoztatja az egybegyűlteket.

Veszprém

Több helyszínen, két napon keresztül várják az érdeklődőket kulturális programokkal, zárásként pedig egy lenyűgöző fényjátékban is gyönyörködhetnek az érdeklődők az Óváros téren, Veszprémben. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartogat meglepetéseket ez a hétvége, hiszen számos kézműves foglalkozás, látvány kenyérsütés és koncert gondoskodik majd az önfeledt szórakozás élményének megteremtéséről.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!