Töki romtemplom – megújult a 800 éves egyházi épület

A munkálatok során a környéken összegyűjtött eredeti kövek felhasználásával megerősítették a középkori falakat, rendezték a templomrom környezetét és megteremtették annak kétirányú megközelíthetőségét.

Megújult a töki romtemplom. A leromlott állapotú Árpád-kori emlékhelyet mintegy 50 millió forintból állították helyre egy vállalati kezdeményezés révén és pénteken adták át a nagyközönségnek. A Pest megyei község határában található 13. századi templomrom a ROM Vándor program első állomásaként újult meg. kialakítását teszi lehetővé.

fotó: Szigetváry Zsolt | MTI

A templom története kevéssé ismert. Írásos emlékek alig állnak rendelkezésre a majd 800 éves egyházi épületről, illetve a közelében felépült középkori faluról. A török hódoltság idején teljesen elnéptelenedett ez a vidék, ami a templom sorsát is megpecsételte. A templom nagy része leomlott, de a még álló falai elérik a 6 méteres magasságot.

A 2000-es évek elején régészeti feltárásokat végeztek a területén, amit részleges felújítás követett. Ennek köszönhetően sikerült a pusztulást megállítani, azonban az elmúlt több mint húsz év környezeti hatásai felgyorsították az állagromlást, emiatt időszerűvé vált az újabb beavatkozás. Emellett a romemléket teljesen körbevevő magántulajdonú szántóföld is egyre közelebb került a falakhoz, lehetetlenné téve annak megközelítését.

fotó: Szigetváry Zsolt | MTI

Az egyhajós templom különlegessége a hajó két szemközti falába mélyedő két negyed köríves záródású fülke. A fülkékbe annak idején egy-egy mellékoltár nyúlt. Ezek lenyomata, illetve alapozása a feltárás folyamán előkerült.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!