Tó a Somlyó aljában: a fóti Öreg-tó

Az elsősorban horgásztóként ismert vízfelület és környezete őszi színpompában várja a pihenésre vágyókat.

Budapesttől mindössze 25 kilométerre fekszik Fót, mely már az ősidők óta lakott terület. Gazdag történelmi múltjáról megannyi épített öröksége mesél, de lényeges kiemelni természeti adottságait is. A legjelentősebb a Fóti Somlyó Természetvédelmi terület.

Fóttól északra, a Gödöllői-dombvidék észak-nyugati és a Cserhát nyugati szegletének találkozásán emelkedik a rendkívül értékes geológiájú, növénytársulásokban változatos, növény és állatvilágában gazdag Somlyó-hegy, amely mintegy 290 méteres magasságával inkább csak hegyecskének nevezhető.

Növényzetének és állatvilágának fajgazdagsága rendkívüli: a kutatások szerint 320 növényfaj él itt, több mint 600 lepkefaj, de az összes hazai gyíkfaj is otthonának tekinti a Somlyó-hegyet.

A Somlyón először 1953-ban 85 hektárt tettek védetté, amit 1971-ben 150 hektárra bővítettek. 1988-ban újabb területet vontak védelem alá, így 217 hektár, ebből 105 hektár a fokozottan védett.

A gyönyörű természet védelmi terület lábánál terül el a mintegy 1,8 hektáros Öreg-tó. Több évtizeddel ezelőtt úttörőtábor működött a környékén, s réges-rég még medencék is üzemeltek a közelben.

A tó nem túl nagy, és nem túl mély, minden módszerrel meg lehet horgászni a vizet. Átlagos vízmélysége 2 méter.

fotó © Kiri Julianna | Csodálatos Magyarország

 

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!