Téli álomképek a havas Galyatetőről

A Mátra-vidék szívében, a Mátrai Tájvédelmi Körzet ölelésében emelkedik Galyatető, amely közigazgatásilag Mátraszentimre községéhez tartozik.

A Mátra Egylet már a múlt század végén, 1894-ben épített itt menedékházat, amely az I. világháború előtt tönkrement. Az 1921-24 között emelt új épület a második világháború alatt pusztult el. Galyatetőn, hasonlóan a többi településhez, az 1960-as években indult meg a nagyarányú fejlesztés, ennek köszönhetően tucatnyi vállalati üdülőt, hétvégi pihenőházat emeltek.

Galyatető a nevével ellentétben, amely fátlan, füves hegyet jelent, egyáltalán nem kopár, sőt rengeteg lehetőséget tartogat azok számára, akik szeretnének elmerülni a természetben. A hozzá vezető út több pontjáról is nagyszerű kilátás nyílik a Kékes tömbjére, kiváló kiindulópont gyalogos túrázásokhoz.

2015-ben adták át a Galya-kilátót, amely igazi építészeti kuriózum, több elismerést is magáénak tudhat. Az építmény egy 1934-ben emelt, 17 méter magas, az évek során igencsak megromlott az állapotú kilátó továbbgondolása révén született meg.

Az építészek vasbetontoldással és sok izgalmas megoldással magasítottak az épületen, mely így harminc méteres lett. A mintegy 1000 méteres magasságban lévő tetőteraszról 360°-os panoráma tárul elénk.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!