Tarcali-tó, az egykori Citrom-bánya gödrében csillogó türkizkék állóvíz

A magas sziklafalak, a zöldbe burkolózó lombok között gyöngyszemként tündököl a Tarcali-tó.

Tarcal egy apró település Szabolcs-Szatmár és Borsod megyék határán. Területe ősrégi település, a világörökség része, történelme összeforrt Tokajéval; a híres szőlőtermő vidék vulkanikus és üledékes kőzetekből álló, messziről látszó hegye, a Nagy Kopasz adja Tarcal szomszédságát.

fotó: Pintér Anikó | Csodálatos Magyarország

Az elmúlt évszázadokban a hegy területén körülbelül húsz külszíni bánya, kőfejtő működött, ahol főként andezitet termeltek ki, melyet út és vasútépítéseknél vagy árvízvédelmi munkáknál használtak fel.

Ilyen volt a Citrom-bánya is, melynek bányaudvarában a termelés befejezését követően egy türkizkék színű bányató alakult ki, melyet a csapadék és forrásvizek töltöttek fel. A bányató vizében időnként Kínából behurcolt édesvízi medúzákkal is találkozhatunk.

A hegy vulkanikus eredetű andezitét a tavat övező függőleges sziklafalakban is megfigyelhetjük.

fotó: Pintér Anikó | Csodálatos Magyarország

A tó vize kékes zöld és kristálytiszta, benne fürödni tilos, mivel a sziklás part hirtelen mélyül. A gyorsan mélyülő vízben ugyanis a felső és alsó rétegek hőmérséklete nagyon eltérhet egymástól, és a hidegebb rétegekhez érve – például egy vízbe ugrás után – fennáll a szívroham vagy izomgörcs veszélye. Egy másik ok, hogy a bányatavak nem minden esetben kerültek kiürítésre, lehet hogy maradtak benne különböző gépek, felszerelések, amelyek nem látszanak a partról, de beleakadhatna például a lábunk úszás közben. A harmadik ok, hogy számos kiálló szikla lehet a vízben, amelyek szintén nem látszanak a partról, de vízbe ugrás esetén súlyos balesetet okozhatnak.

Ám a lenyűgöző környezet remek helyszíne a pihenésnek, kikapcsolódásnak, túrázásnak.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!