Szombattól nem kell a maszk, megvan az 5,5 millió beoltott

Péntek délután meghaladta az 5,5 milliót a beoltottak száma Magyarországon, amely azért fontos, mert ezt követően lépnek életbe az újabb lazítások.

“A beoltottak száma elérte az 5,5 milliót. Szombattól (2021. július 3.) nem kell maszk!” – közölte a kormány a Facebook-on.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatáról szóló kormányrendelet szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. Ez azt jelenti, hogy holnaptól:

  • a kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszk használat, nem kell maszkot viselni a közterületeken (közterületeken már most sem kell maszk), az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg.
  • védettségi igazolvány nélkül is látogathatók a vendéglátó üzletek, szálláshelyek, szabadidős létesítmények, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvények, előadások,
  • megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások (a 10 négyzetméter/vásárló, és a távolságtartási szabály).
  • családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre módosúl, lakodalom esetén a létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.
  • a rendezvényekre vonatkozó újítás, hogy nem minősül rendezvénynek a kulturális esemény, ha az előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából megtartott esemény és a) az e művészet céljára rendelt helyszínen kerül megtartásra b) előre megváltott ülőhelyre szóló jegy ellenében látogatható, és c) a néző az előadás időtartama alatt az előre megváltott ülőhelyén köteles tartózkodni.
  • sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, és a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.
  • az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására
  • hatályát veszítik a horgászatra vonatkozó speciális szabályok, vagyis nem kell védettségi igazolvány már az éjszakai horgászathoz.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!