Holnap meglehet a 4 millió beoltott, kinyitnak a hotelek, állatkertek, mozik, fürdők

Négymillió beoltottnál, megnyílhatnak Magyarországon az éttermek belső terei, a szállodák, a színházak és mozik, az uszodák, az edző- és fitnesztermek, de csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, valamint a felügyeletük alatt lévő 18 év alattiak számára.

Csütörtök délelőtt szokás szerint Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Holnap meglehet a 4 millió beoltott, akkor a kormány korábbi döntésével összhangban tudunk dönteni az újranyitásról – mondja a miniszter.

Az üzletek 23 óráig lehetnek nyitva, és a rendezvények is 23 óráig tarthatnak, a kijárási tilalom kezdete pedig 24 órára tolódik ki. A kulturális vagy sportrendezvénynek nem számító rendezvények továbbra is csak 10 főig rendezhetők meg, zenés, táncos eseményeket nem lehet tartani, és a maszkviselés a köztereken, a boltokban és a tömegközlekedésben is kötelező marad.

A kormány 194/2021. (IV. 26.) kormányrendelete a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának harmadik fokozatáról szól. A rendelet akkor lép hatályba, amikor a négymilliomodik védőoltás első dózisát is beadják. A rendelet értelmében a védelmi intézkedések feloldásának újabb lépcsője jelentős részben a védettségi igazolványhoz kötött.

Hová és hogyan lehet menni védettségi igazolvánnyal?

A rendelet értelmében a koronavírus ellen védett személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak számára több, eddig bezárt helyszín válik látogathatóvá. A megnyíló helyszíneken a koronavírus ellen védett személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak maszk viselésére nem kötelesek; – a koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik. A védettség tényének ellenőrzése a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata.

KIJÁRÁSI TILALOM ÉS BOLTOK: A KIJÁRÁSI TILALOM KEZDETÉNEK IDŐPONTJA 23 ÓRÁRÓL 24 ÓRÁRA MÓDOSUL; AZ ÜZLETEKBEN 23 ÓRÁIG LEHETSÉGES A VÁSÁRLÁS.

Vendéglátó üzletek (pl. éttermek, kávézók): a vendéglátó üzletek 23 óráig tarthatnak nyitva, azok belső tere a koronavírus ellen védett személyeknek megnyílik, ezek belső tereiben a koronavírus ellen védett személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak asztaluknál ülve és étel fogyasztása közben nem kötelesek maszkot viselni, a vendéglátó üzletek kerthelyiségeiben és teraszain továbbra sem kötelező a maszkviselés. A védettséget nem igazoló személytől, illetve a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személytől a megrendelt étel, illetve ital vendéglátó üzleten belüli elfogyasztását meg kell tagadni, és távozásra kell felszólítani.

Hotelek: a szállodákban ismét lehetséges a pihenés a koronavírus ellen védett személyek és gyermekeik részére. Meg kell tagadni a szálláshelyre történő bejelentkezését annak, aki a koronavírus elleni védettségét vagy az életkorát e rendeletben meghatározott módon nem igazolja. A szálláshelyen foglalkoztatott személyeknek, amennyiben nem igazolják védettségüket, kötelező a maszkhasználat. A szálláshelyen vendégként tartózkodó személy nem köteles maszkot viselni.

Színház, mozi, kulturális események: a tavaly novemberben bezárt szabadidős létesítmények (különösen állatkertek, vadasparkok, múzeumok, színházak, mozik, könyvtárak) a koronavírus ellen védett személyeknek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúaknak újra látogathatóak. A jegy megváltásával látogatható kulturális eseményen nézőként a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt. A kulturális esemény helyszínén este 11 óra és reggel 5 óra között az ott foglalkoztatottak kivételével tilos tartózkodni.

Zenés, táncos rendezvények: e rendelet alkalmazásában nem minősül kulturális eseménynek ez a kategória, így zenés, táncos rendezvényt tilos szervezni, tartani, illetve tilos ilyenek helyszínén tartózkodni.

Sport: a koronavírus ellen védett személyek és a felügyeletük alatt lévő 18 alattiak látogathatják az uszodákat, az edző- és fitnesztermeket, sportlétesítményeket. A sportrendezvényen nézőként a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy abban az esetben vehet részt, ha a sportrendezvény tervezett befejezési időpontja legkésőbb este 11 óra. A védetteknek nem szükséges maszkot viselni.

Kaszinók: a játékkaszinóban, illetve a kártyateremben az ott foglalkoztatottak kivételével szintén kizárólag a koronavírus ellen védett személy tartózkodhat.

Rendezvények: fennmaradnak a magán- és családi rendezvények tekintetében a 2020 novemberében elrendelt korlátozások, továbbá kerülendő a csoportosulás, és tilos a gyülekezés.

VENDÉGLÁTÓ ÜZLETBEN, SZÁLLÁSHELYEN CSALÁDI ESEMÉNY VAGY MAGÁNRENDEZVÉNY KIZÁRÓLAG ABBAN AZ ESETBEN SZERVEZHETŐ, ILLETVE TARTHATÓ, HA AZON AZ EGY IDŐBEN JELENLÉVŐK SZÁMA NEM HALADJA MEG A 10 FŐT.

Maszkhasználat: a közterületen, tömegközlekedésben, boltokban – ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – a még be nem oltottak védelme érdekében továbbra is kötelező a maszkhasználat.

A védettség igazolása

Aki gyakorolni akarja a fenti jogokat, felszólítható a védettségi igazolvány védettséget igazoló módon történő bemutatására. Ahol ez lehetséges, a 6 és 18 év közöttiek személyazonosító igazolvánnyal, útlevellel, vezetői engedéllyel vagy diákigazolvánnyal igazolhatják magukat, de ez mellőzhető, ha „a kiskorúság ténye nyilvánvaló”. A koronavírus elleni védettség igazolása során az érintett a védettségi igazolványon feltüntetett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány bemutatására külön is felszólítható. A védettségi igazolvány meglétét vagy az életkort ellenőrző szerv vagy személy jogosult az érintett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványán szereplő adatok megismerésére, azzal, hogy az adatokat semmilyen módon nem rögzítheti.

AZ ÜZEMELTETŐ / SZERVEZŐ KÖTELES AZOKNAK A VENDÉGEKNEK ÉS NÉZŐKNEK A BELÉPTETÉSÉT MEGTAGADNI, A BELÉPÉSÉT MEGAKADÁLYOZNI VAGY TÁVOZÁSRA FELSZÓLÍTANI, AKIK A KORONAVÍRUS ELLENI VÉDETTSÉGÜKET VAGY AZ ÉLETKORUKAT NEM IGAZOLJÁK.

A lényeg:

A rendelet alapján, aki NEM rendelkezik védettségi igazolvánnyal, nem veheti igénybe az alábbiakat továbbra sem:

  • éttermek belső terei fogyasztás céljából,
  • szállodák helyszíni szolgáltatásai,
  • színházak, mozik, uszodák, edző- és fitnesztermek,
  • kulturális és sportrendezvények látogatása.

Akinek VAN védettségi igazolványa (illetve a felügyelete alá tartozó 18 év alatti), az jellemzően maszkhasználat nélkül igénybe veheti az előbbiekben felsorolt szolgáltatásokat.

Tilos továbbra is:

  • 10 fő feletti (nem kulturális vagy sport-) rendezvényen részt venni,
  • maszk nélkül köztéren, boltban vagy tömegközlekedési eszközön tartózkodni,
  • védettség nélküli foglalkoztatottként a védettek között maszk nélkül dolgozni.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!