Egyre több nagyvárosban kötelező a maszkviselés a település szinte teljes területén

Több nagyváros polgármestere úgy határozott, hogy szinte a település egészén kötelező viselni a maszkot.

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, szerdától hatályos kormányrendelet szerint a 10 ezer főnél nagyobb település egyes közterületein kötelező a maszkviselés, a területek kijelölése a polgármester feladata. (Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületen a maszkviselés továbbra sem kötelező.)

Sopron polgármestere, Farkas Ciprián a közösségi oldalán jelentette be, hogy szerda déltől a város egész területén kötelező maszkot viselni. Bejegyzése szerint ez alól csak a zöldterületek – különösen a parkok, a Soproni Parkerdő, az erdők, a játszóterek, a szabadtéri edzőparkok és a kutyafuttató – kivételek.

Kecskeméten csütörtöktől lesz kötelező lesz a maszk viselése valamennyi közterületen és nyilvános helyen – írta Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a közösségi oldalán.

Miskolc minden közterületén kötelező lesz a maszk – kivéve a kormányrendeletben egyébként is kivételt jelentő zöld területeket. A szabályozás csütörtökön nulla órakor lép érvénybe.

Székesfehérváron szerda éjféltől kötelező maszkot viselni a történelmi belvárosban, valamennyi közterületi, valamint nyilvánosan elérhető parkolóban, a buszmegállókban, az autóbusz- és vasútállomások egész területén, a játszótereken a gyermeket kísérő felnőttek számára, valamint a kutyafuttatókban a gazdák számára. Cser-Palkovics András polgármester tájékoztatása szerint a város sportparkjai, sportolásra alkalmas területei nyitva vannak, de csak egyéni sportolásra használhatók.

Szegeden Botka László polgármester döntése alapján szerdától a város teljes belterületén kötelező a maszk viselése – tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

Pécs minden közterületén és nyilvános helyén november 11-étől kötelező az orrot és szájat is eltakaró maszk használata, ez alól kivételt képez Pécs közterületi parkjai közül a Béke Park, a Szabolcsi Emlékpark és a Tüskésréti Szabadidőpark. Továbbá azok a pécsi közterületek, amelyek a Dömörkapui út – Ángyán János út – Bárány út – Erdész út vonalától északra esnek.

Tatabányán nem rendelték el a város teljes területére a kötelező maszkviselést, azt csak a piacokon, a termelői piacokon és a tömegközlekedési eszközökre várakozás közben kell hordani.

Veszprémben csütörtök reggel 5 órától kötelező a maszk viselése minden buszmegállóban, a buszpályaudvar  és vasútállomás teljes területén, a belvárosban, minden közterületi és közforgalom számára nyitott parkolóban és a vásárcsarnok területén.

Esztergom belterületén található összes közterületen kötelező a maszk viselése, kivéve a sporttevékenység során, valamint a parkokban és a zöldterületeken.

Gödöllőn csütörtöktől kötelező a maszkviselés a játszótereken, a piac külső helyszínein, kutyafuttatóknál, ahol csak tíz ember lehet bent egyszerre, a tömegközlekedési járművek megállóhelyein, reggel és délután iskolák, óvodák bejáratánál, ahol várakozniuk kell a szülőknek.

Budapesten még nem született döntés. Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán azt írta: abszurd, hogy Budapesten ezt a felelősséget a 23 kerületi polgármesterre terhelték, mert így szinte lehetetlen a városra egységes szabályozást megalkotni. “Mi mégis megpróbáljuk – egyeztetünk a kerületekkel, hogy a védekezés hatékonyságát közös szabályozással erősítsük” – tette hozzá.

Nyíregyházán hatéves kor felett minden közterületen kötelező a maszkviselés.

Kaposváron, Szekszárdon, Nagykanizsán és Szolnokon csütörtöktől, Békéscsabán pénteken 0 órától kötelező minden közterületen és nyilvános helyen a maszk.

Debrecenben november 12-től a játszótereken, valamint a piacokon, vásárokon kötelező a maszk viselése.

Egerben a boltok, piacok és intézmények bejáratának 5 méteres körzetére, valamint a buszmegállókra tették kötelezővé a maszkok használatát.

Hódmezővásárhelyen a maszk viselése a piacon, a vasúti és buszpályaudvaron, valamint a buszmegállókban kötelező.

Szombathelyen a Fő téren és annak környékén kell az utcán maszkot hordani, valamint a buszmegállók 10 méteres körzetében a várakozás során, a bölcsődék, óvodák, általános iskolák bejáratának 10 méteres körzetében a gyermek kísérője számára, továbbá üzletek, bevásárlóközpontok parkolóiban.

Tatán kötelező maszkot viselni a buszmegállókban, az üzletek saját parkolóiban és a városi piacon.

Dunakeszin a Casalgrande tér lépcsővel határolt részén, illetve a buszmegállókban és vasútállomásokon teszik kötelezővé a maszkviselést.

Hatvanban a járvány terjedésének lassítása érdekében mától a buszmegállókban, a játszótereken és a vásártereken kötelező a maszk használata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező. Továbbá a 6 éven aluliaknak sem kell hordaniuk.

Itt olvasható a balatoni települések listája, ahol kötelező a maszkviselés.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!