Rózsaszín virágpompa hirdeti a tavaszt Szombathelyen

Nem lehet megunni a tavasz ékszereit, a szirmaikat bontó virágokat, az ébredő természet adta színkavalkádot, amely lépten-nyomon ámulatba ejti a nézelődőt.

Írtunk már – többek között – a virágpompát öltött berkenyei vérszilvafákról, a zalakarosi cseresznye-virágzásról, most újabb gyöngyszemre akadtunk a CsodalatosMagyarorszag.hu hivatalos Facebook-csoportjában: Németh Viktória olvasónk töltött fel fotókat a rózsaszínbe borult japán cseresznyefákról Szombathelyen, a zsinagóga előtt.

Szombathely elődjét, Colonia Claudia Savaria néven Claudius császár alapította Kr. u. 50 körül. A település rövid idő alatt felvirágzott és Pannónia tartomány polgári központjává vált. 860 körül a város a salzburgi érsek fennhatósága alatt állt, majd a 11. század folyamán a győri püspökség birtokába került. A törökök támadásai elől 1578-ban a pozsonyi országgyűlés a Vasvári Káptalant és a levéltárat a városba telepítette, mely ez által vált a megye székhelyévé. A Rákóczi szabadságharc idején a várost felváltva birtokolták a kurucok és a labancok. A bajokat csak tetézte az 1711-es pestisjárvány és az 1716-os tűzvész, amelyben elpusztult a vár és a városháza is.  A II. világháború sem múlt el nyomtalanul, az 1945. március 4-i bombázás során elpusztult a belváros jelentős része, megsérült a Székesegyház és megsemmisült a városháza, ám a lakosság segítségével újjáépítették a várost.

Zsinagógáját, Ludwig Schöne tervei alapján, 1880-1881 közt építették. A meglehetősen modern templom hazánk első tornyos zsinagógáinak egyike. A keleties világot idéző zsinagóga stílusa a romantikából az eklektikába fonódó kor építészeti elemeit ötvözi. 1975 óta Bartók Terem néven mint hangversenyterem működik.

A Corvinus Egyetem honlapja szerint a „Prunus serrulata Kansan” a legismertebb és legkedveltebb, leggyakrabban telepített japán cseresznye fajta. Erőteljes, ferdén felfelé törő ágai fordított kúp, illetve tölcsér alakú koronát alkotnak. Gyors növekedésű fajta, magassága elérheti a 12 m-t is. 10 cm hosszú levelei vörösesbarnás színnel hajtanak ki. Tömvetelt, sötétrózsaszín virágai 4-6 cm átmérőjűek, 2-5-ös csoportokban csüngenek, április-májusban nyílnak.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!