Piciny település ódon temploma: a nagybörzsönyi Szent István-templom

Kicsi a bors, de erős – mondhatnánk képletesen, hiszen a kevesebb, mint 700 fős község – méreteihez képest – több látványossággal is büszkélkedhet.

Négy templomából kettő több mint 800 éves, ott zakatol a Nagybörzsönyi kisvasút, de az Antal-féle műemlék vízimalmáról is ismert a település.

Az előbb említett négy templomból a legrégebbi a Szent István király tiszteletére szentelt Isten háza, amely egyike Magyarország kevés Árpád-kori, jelentős átépítés nélkül megmaradt, román stílusú templomának.

A település központjától távol, a dombtetőn emelkedik a tökéletes arányú román stílusú falusi templom.

fotó © Szőke Richard | Csodálatos Magyarország

Karcsú tornyának nyugati oldalán az első emelet magasságában egy kicsiny tölcséres körablak , a 3. és 4. emelet mind a négy oldalán 1,5 méter magas, 1 méter széles, félkörös ikerablak nyílik.

A nyolc ikerablakban közös az, hogy az összes ablakosztó oszlop fejezetén trapéz alakú vállkő nyugszik. Eltérőek viszont az ablakosztók lábazatai és fejezetei.

fotó © Szőke Richard | Csodálatos Magyarország

Hajója belső hossza kb. 7,5 méter, szélessége 4,25 m, a felmenő falak kb. 0,8 méter vastagok, a félköríves záródású szentély a nyugati végében 3,2 m széles, legnagyobb kelet-nyugati hossza pedig 3,1 méter körüli.

A szentély, a hajó és a torony egyre növekvő magassága jól érezhető a déli oldal felől.

fotó © Szőke Richard | Csodálatos Magyarország

A félköríves szentély a leggazdagabb: a gyémántfrízből, ívsorból álló főpárkány tükreiben 19 bajuszos, faragott emberfejet találunk.

A fejeknek története van, ugyanis jól látható, hogy 20 fejnek van kialakítva ív, viszont csak 19 fejet faragtak az ívsorba.

A legenda szerint a tatárjárás idején 20 tatárt elfogtak a faluban, 19-et ki is végeztek, de egy megszökött, ezért maradt ki egy hely a falon.

fotó © Szőke Richard | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!