Gazdag országos programkínálat 2019. szeptember 21-én, a Színházak éjszakáján

2019-ben a magyar dráma napján, szeptember 21-én rendezik meg a Színházak éjszakáját hazánkban

Budapest

A Színházak éjszakáját nyolcadik éve hirdetik meg a főváros támogatásával; erre a napra Budapest színházi élete még a megszokottnál is pezsgőbb és csillogóbb.
A Katona József Színházban a 10 éve elhunyt Cseh Tamásra emlékeznek, a Kolibriben Bereményi Géza megzenésített verseit adják elő a társulat tagjai, a Nemzeti Színház hajókirándulást is szervez, a Nemzeti Táncszínház pedig kulisszajárást tart nemrég átadott épületében.
Az idei Színházak éjszakáján a Madách Színházban két előbemutatót is tartanak Szemenyei János Bolyongók című, zenés gyerekdarabjából, és erre az alkalomra időzítik a Once/Egyszer. című musical bemutatóit is. A József Attila Színházban két vendégjáték látható szombaton: a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház a Lovagias ügy, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház pedig az Apró kozmikus félreértés című darabot mutatja be Budapesten.

A Színházak éjszakája programjai között szerepel kulisszajárás, improvizációs délután, fotókiállítás, babaszínház, színpadtechnikai show és tűzzsonglőr bemutató is.

A Radnótiban beszédtechnika óra, a Vígszínházban a Liliom című előadás, a Pestiben a Mondjad, Atikám!, a Kolibriben interaktív játékok, a Szkénében összművészeti séta várja a közönséget.

A BKK különjáratot indít a Színházak éjszakájára, a MOL Bubi pedig kedvezményes kerékpár-bérlési lehetőséget biztosít a nézőknek.

Miskolc

fotó © Miskolci Nemzeti Színház

Gazdag programmal készül a Színházak éjszakájára a Miskolci Nemzeti Színház: három előadás próbájába is beleshetnek a látogatók. A Kamaraszínházban A legkisebb boszorkány című zenés mesejáték mutatkozik be. Szabó Attila rendező bevezeti a közönséget az előadás-készítés folyamatába, a színészek pedig néhány jelenettel is megörvendeztetik az érdeklődőket.
A Don Juan próbái is zajlanak színházban, a Szőcs Artur rendezésében készülő előadásba szintén betekinthetnek a látogatók.
A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta először dolgozik Miskolcon, Edward Albee Nem félünk a farkastól című drámáját rendezi a Játékszínben. Ebből is láthatnak néhány részletet szeptember 21-én az érdeklődők. Az előadás megtekintése 16 éven felülieknek ajánlott.
Megnyílik ezen az estén a festőtár is a látogatók előtt, Slárku Anett a díszlettervezés rejtelmeibe avatja be a közönséget.
Idén sem marad el az igazgatói fogadóóra: Béres Attila igazgatótól bármit kérdezhetnek a nézők.
A program zárásaként Lajos András és a színház művészeinek zenés-verses produkciója vár mindenkit a Nagyszínházban. A programokon a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Kecskemét

fotó © theatre-architecture.eu

Jelmezes fotózással, interaktív hangszerbemutatóval, játéksarokkal és bérletvásárlási akcióval is készül a kecskeméti Katona József Színház, de az idei évad előadásaiból is ízelítőt nyújt a teátrum a Színházak éjszakáján, szombaton. A magyar dráma napján 17 és 19 óra között a kecskeméti teátrum Kelemen László Kamaraszínházának előterében és a színpadon is készülnek programokkal.

A gyermekek kiszínezhetik az Aladdin című produkció jelmezeit, Märcz Fruzsina színész segítségével Jázmin hercegnővé válhatnak, de lehetőség lesz jelmezes fotózásra is, Urbán Richárd egyetemi hallgató pedig társasjátékokkal várja a családok minden tagját.
A színházterembe 17 és 18 órától induló csoportokat Hegedűs Zoltán és Aradi Imre színművészek vezetik, hogy ízelítőt adjanak az évad előadásaiból.
Az érdeklődők láthatják majd Decsi Edit és Koltai-Nagy Balázs kettősét A pillangók szabadok című romantikus vígjátékból, bepillanthatnak a Liliomfi előadásába.
A színpadi programok sora a Leskowsky Hangszergyűjtemény interaktív hangszerbemutatójával zárul.
A programok ingyenesek, de előzetes regisztrációhoz kötöttek.

Nyíregyháza

fotó © Móricz Zsigmond Színház

A Móricz Zsigmond Színház társulata ezen az estén Claude Magnier Oscar című bohózatát tűzi műsorra, de már az előadás alatt elindul a színházi kulisszajárás első turnusa. Az előadás miatt erről lemaradók egy második, immár a színészek által vezetett túrához csatlakozhatnak, amelyen például Kuthy Patrícia, Illyés Ákos, Horváth László Attila, Gulácsi Tamás, Kosik Anita és Gyuris Tibor közreműködésével a nagyszínpadon egy zenés előadás, a Krúdy Kamarában pedig egy prózai műfajú darab interaktív próbafolyamatát mutatják be az érdeklődőknek, akik ily módon maguk is részt vehetnek majd egy előadás születésében. A felkészülés befejezésével a nézőből lett színészjelöltek a nagyszínpadon mutatják be a zenei és a prózai produkciót a színészek és az eseményre regisztrált többi néző előtt.
A program ideje alatt színház büféjében színművészekkel közös fotókészítés és gyorsöltözési játék is várja az érdeklődőket, az estét – színházi dallamok kíséretében – evés-ivás és anekdotázás zárja.
A programra előzetes bejelentkezés szükséges.

Szombathely

fotó © Weöres Sándor Színház

A Weöres Sándor Színházban szeptember 21-én este adják át nyolcadik alkalommal a Holdbéli Csónakos Díjat amelyet minden évben egy színművész és egy technikai dolgozó kaphat meg.
A díjátadó után egy fotókiállítás nyílik, az elmúlt évadok előadásairól készített felvételek megvásárolhatók, a bevételt jótékony célra fordítják.
Késő este a színház nagytermében indul majd a “Nagy Színház Szombat”, amelynek keretében a színház művészei a nézők kérdéseire válaszolnak, ezt követően pedig a Krúdy Klubban a Mágikus Mintha színészzenekar koncertjével zárul a Színházak éjszakájának szombathelyi programja.

Debrecen

fotó © MTI/Czeglédi Zsolt

A debreceni Csokonai Színházban “rettegésmentes” kulisszajárással kezdődik a Színházak éjszakája programja, amelyen az érdeklődőket Varga Klári, Mercs János, Hajdu Imelda, Ráczkevei Anna és Bakota Árpád kalauzolja majd a színház épületében. Éjfélkor indul Kránicz Richárddal a kizárólag 18 éven felülieknek szóló “horror kulisszajárás”, amelyre csak erős idegzetűek jelentkezését várják.
A Pál utcai fiúk című zenés játék koreográfiájába is bepillantást nyerhetnek a látogatók, akik a musical társkoreográfusa, Rovó Tamás irányításával a népszerű slágerekre táncolni is tanulhatnak.
A vállalkozó kedvűek részt vehetnek egy színész “gyorstalpalón”, amelyen Varga Klári, Janka Barnabás, Mészáros Ibolya, Vranyecz Artúr és Kránicz Richárd segítségével helyzetgyakorlatok, improvizatív játékok közben próbálhatják ki rátermettségüket.
Megismétlik a tavalyi Színházak éjszakája egyik legsikeresebb programját, amelyben a színjátszás iránt érdeklődők rövid időre átvehetik a színészek szerepét. Ezúttal a Tesztoszteron című darab négy fontos férfi karakterébe “bújhatnak bele” a játékra nyitott, 16 éven felüli jelentkezők.
A Don Quijote próbáiba is betekinthetnek azok, akik szeretnék látni, hogyan dolgozik a színészekkel az orosz rendező, Ilja Bocsarnikovsz.
A látogatók részt vehetnek egy kalandtúrán is, amelyen kódfejtéssel, az előadások ikonikus tárgyainak felismerésével kell eljutniuk a színház egyik pontjából a másikba.
A Csokonai Ifjúsági Program csapata játékokkal várja a kicsiket és a nagyokat, a színház melletti Ady parkban pedig operettestet rendeznek Nagy Kírával, Donkó Annamáriával, Donkó Imrével és a színház énekkarának tagjaival.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!