Pápai Esterházy-kastély: a barokk város főúri rezidenciája

A mesés építmény a város központjában, a Nagytemplom mögött, a Fő tér keleti oldalán emelkedik.

Pápa a Bakony lankái és a Kisalföld termékeny síkságának találkozásánál fekszik, történelme Szent István király korába nyúlik vissza. A gyorsan fejlődő Pápa egészen 1387-ig királyi tulajdonban maradt, majd a Garai család kapta meg érdemei elismeréseként. A törökök hadjárata szükségessé tette a város körüli földsánc kialakítását, s a várat a török uralom alatt tovább építették.

A pápai uradalom 1626-ban az Esterházyaké lett, s a vár alapjainak felhasználásával épült fel a kastély. A munkálatok 1717-ben kezdődtek el és csak az 1780-as évek végén fejeződtek be, a kivitelezési munkálatokat a kor jeles mesteri, Grossmann József, Fellner Jakab vezették.

1945-től 1959-ig a szovjet hadsereg használta a kastély, sajnos ebben az időszakban nem csak az épületben keletkeztek jelentős károk, de megsemmisült illetve eltűnt szinte a teljes belső berendezés is. Az ezt követő időszakban a városi könyvtár, a zeneiskola, a művelődési ház és az helytörténeti múzeum volt a kastély lakója.

Az 1960-as évek közepén a külső homlokzatot renoválták, majd a kastélykápolna 1990-es helyreállítását, amely a barokk falfestményt is magába foglalta az Europa Nostra-díjjal honorálták.A főépület felújítására több ütemben 1988-2015. között került sor.

Az egyemeletes, U alakú épület két szárnyának végeit toronyszerűen kialakított sarokrizalitok zárják le.
Az épületegyüttes középső szárnyában lettek kialakítva a reprezentációs helyiségek, míg az oldalszárnyakban lévő vendéglakosztályok mellett a nyugati szárnyban volt a tulajdonos magánlakosztálya, míg a keletiben kapott helyett a kastélykápolna.

A belső tereket az 1860-as években Esterházy Pál újíttatta fel, ekkor került kialakításra a Nádor-terem és az Ősök csarnoka is. Szintén ekkor állították fel a Párizsból hozatott kastélykaput. A két kapuoroszlán még az 1790-es években készült el.

Az Esterházy-kastély mögött a birtok 100 hektáros angolparkja, közismert nevén a Várkert található, mely játszóterével és hangulatos sétaútjaival Pápa kedvelt pihenőhelye.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!