Mintegy 1,9 milliárd forintból fejlesztik a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyt

2020. október 20-án ünnepélyes keretek között írták alá  a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély turisztikai célú beruházása, valamint a műemlék állagmegóvásához szükséges kivitelezési feladatok ellátásáról szóló szerződést.

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély turisztikai célú fejlesztése 1 500 000 000 Ft európai uniós, valamint 394 490 000 Ft hazai forrásból valósul meg, összesen 1 894 490 000 forintos keretből, melyből a kivitelezési szerződés alapmennyiségének értéke nettó 1 108 787 235 forint.

A projekt fő eleme a Károlyi-kastély istállóépületének felújítása és az épületföldszinti teremsorában egy korszerű, interaktív kiállítás kialakítása. Az istállóépület mögötti egykori gazdasági terület egy sávjában szabadtéri élménypark épül, amely a szabadidő aktív eltöltését biztosítja minden korosztály számára.

Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és a kastélyt üzemeltető Károlyi József Alapítvány képviselője, Bendi Lajos a közbeszerzésen nyertes konzorcium tagjaival, Szegedi Tímeával és dr. Szlivka F. Dániellel írták alá a szerződést.

Az ünnepélyes eseményre Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos jelenlétében került sor.

fotó © NÖF

Az épület kivitelezés összesen 2 568 négyzetméteren területen valósul meg:

  • elkészülnek az istállóépület földszintjének teljes műemléki állagmegóvási-, szerkezet helyreállítási munkái, az épület keleti oldalának teljeskörű építési-szerelési munkái, a tetőtér műemléki állagmegóvási és szerkezet helyreállítási munkái, valamint a teljes épület homlokzat helyreállítási munkái
  • restaurátori helyreállítást igényelnek a homlokzati kőszerkezetek (kapukeretek, kerékvetők, szénafeldobók kőkeretei, lépcsőfokok, homlokzati kőlábazati részek), illetve fémrestaurátori munkálatok keretében elkészül a főbejárat kapuzat fölötti részén a két fémöntvény lófej helyreállítása
  • kiépítésre kerül az épület hasznosított részeinek fűtése, hűtése, az erős és gyengeáramú hálózatok, valamint a vízellátás és csatornázás.

A parkosítás 4 300 négyzetméteren területen valósul meg: zöldfelületek, élményeszközök telepítése, utak, sétányok építése, locsoló vízellátás, térvilágítás, térfigyelő kamerák kiépítése, valamint a területen kiépítésre kerül egy új, 855 négyzetméteres parkoló is.

Az épület felújítását követően kerül majd sor a kiállítóterek berendezésére.

A korszerű, interaktív kiállítás keretében a látogatók többek között a Károlyi család és a kastély történetével, zenetörténettel, színház történettel és a lovas kultúrával ismerkedhetnek majd meg.

Magyarország jelentős műemléki helyszínei a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában újulnak meg. A program keretében egyszerre valósul meg az épített örökségi értékek megőrzése és a műemlékek hiteles bemutatása.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!