Mi köze a szentegáti Mária kápolnának a budapesti Bazilikához? Mutatjuk

Az erdélyi születésű híres építőmester, a pécsi Schlauch Imre valószínűleg Kirchstein Ágoston építésszel közösen – a budapest Bazilika mintájára – tervezte meg a szentély.

A kápolna a Szigetvártól 11 kilométerre lévő Szentegát község központjában áll, a falu főutcája mellett közvetlenül a kastélypark és a futballpálya között. A valamikori Biedermann uradalom központjának kialakított kastély és kastélypark részeként családi mauzóleumaként épült.

A kápolna külön érdekessége, hogy kupolája a római Szent Péter Bazilika kupolájának kicsinyített mása.

Háttérben a kastély épülete.

fotó © Kolics Imre | Csodálatos Magyarország

A 296 négyzetméteres, neoreneszánsz stílusú, figyelemreméltóan egységes, felülről kereszt alaprajzú Mária kápolna  igen drága anyagból remekül megépített mestermű, padozata siklósi márvány, freskói műalkotások, orgonáját a világhírű Angster cég készítette.

A kápolna állaga 1949-től romlásnak indult, 2013 őszén az akkor létrehozott Szentegát Községért Alapítvány tulajdonába került, mely célul tűzte az épület végleges pusztulásához vezető, további leromlás megakadályozása volt. 2018-ban pályázati forrásból és saját erőből több mint 70 millió forint értékű felújítást végeztek, melynek révén az épületet restaurálták, új külső vakolatot kapott, pótolták a díszítőelemeket is.

fotó © Halavuk Zsuzsa | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!