Megkezdődött Sátoraljaújhelyen a 4 milliárd forintból megvalósuló 700 méteres függőhíd építése

Wáberer György vállalkozó, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy elkezdődnek a Sátoraljaújhelyre tervezett világrekorder függőhíd építésének előkészületei.

A Tokaj-Zemplén Térség fejlesztési kormányprogram részeként több mint 4 milliárd forintból felépülő Nemzeti Összetartozás Hídja 80 méter magasan húzódik majd és 700 m hosszú szerkezetével saját kategóriájában világrekordot állít fel. A 2023 végére tervezett átadást követően a híd nagyszerű látványt nyújt majd a Zemplén hegység és a Felvidék irányába.

A szerkezet középső részén a tervek szerint üvegfelület fokozza majd az élményt.

A célállomás a Várhegy, mely Újhely várának romjait rejti. Ennek régészeti feltárása 2008-ban indult és jelenleg is folyamatban van. A hegy lábánál működik a Rákóczi Szövetség nemzetközi tábora, amely kiemelt szerepet játszik az anyaország és az elszakadt területek kapcsolatának erősítésében – írta közleményében Wáberer György. A Nemzeti Összetartozás Hídja a Zemplén Kalandpark része lesz.

A látogatók számára a híd megközelítése a Várhegyen és a Szárhegyen kiépülő, illetve már meglévő utakhoz és sétányhoz kapcsolódó turistaösvényekről történik majd. A hídfők térsége kerítéssel lesz körbezárva. A hídfők körüli területre csak a Zemplén Kalandpark nyitvatartási idején belül lehet belépni, belépőjegy megfizetését követően, beléptető kapukon keresztül.

Kizárólag gyalogosan járható

A híd járófelületének szélessége 1,2 méter lesz. A híd szerkezete kötélhíd, azaz a megfogási pontok között kifeszített kábelek a híd fő teherviselő elemei. A hídfőket a két hegyen azonos magasságra tervezték. A megfogási pontok között a kábelek belógása 27 méter. A híd hossz-szelvénye (az esésviszonyok) folyamatosan változik. A legmeredekebb szakaszok (maximum 15 %-os) a hídfőknél alakulnak ki, a híd középső, több száz méter hosszú szakaszán egy kellemesen járható, közel vízszintes szakasz adódik. Az acélszerkezet több 140 tonnát tesz ki.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!