Martonyi pálos monostora, melyet több mint 680 éve alapítottak

Martonyi egy 400 lelket számláló zsákfalu Miskolctól 50 kilométerre.

A kisközség határában, egy kis kiemelkedésen áll a Háromhegyi Pálos templom- és kolostorrom, amely Szádvár mellett a legjelentősebb középkori épület, országos jelentőségű műemlék az Aggteleki Nemzeti Park területén.

Az 514 méter magas Szár-hegy oldalába a Martonyi nemesek, Tekes leszármazottai alapították a kolostort 1341 előtt. A kolostor mellé templomot is emeltek, hogy a pálosok alaptételének – miszerint minimum napi négy óra ima szükségeltetik – eleget tehessenek. A templom három oltárát János egri püspök szentelte fel 1411-ben a Boldogságos Szűz tiszteletére. 1480 és 1491 között a monostort Háromhegyinek nevezték.

Az épület, több más kolostorhoz hasonlóan, a török hódoltság idején néptelenedett el, s a hosszú évszázadok alatt benőtte az erdő. A kolostor 26 méter hosszú, 12 méter széles, gótikus stílusú templomának falai máig viszonylagos épségben állnak.

Az 1990-es években megindult rekonstrukciós munkák során tetőt emeltek a falak fölé, és a feltárások során előkerült faragott kőmaradványokat is visszahelyezték a falba.

fotó © Malya Piroska | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!