A káprázatos smaragdzöld színű, jósvafői Tengerszem tó

Az Aggteleki Nemzeti Park területén, Jósvafő határában található Tengerszem-tó hazánk egyik legcsodálatosabb mesterséges tava. A smaragdzöld színű Tengerszem sűrű erdőben, egy szűk völgy alján fekszik.

Észak-Magyarországon található az a falu, amelyben járva kicsit úgy érezhetjük egy mesebeli helyen járunk. Jósvafő Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, az Aggteleki Nemzeti Park területén. A községben, mely 1999 óta műemlékvédelem alatt áll kicsivel több mint 200 fő él.

A Tengerszem-tavat 1942-ben a Baradla-barlangból karsztforrásként kibukkanó Jósva-forrás felduzzasztásával hozták létre, áramtermelés céljából.

Nem minden előzmény nélkül, ugyanis a mai tó helyén a Klein család már 1840-ben malmot, illetve villanytelepet létesített, s e telep később, 1917-től a falut is ellátta villamos árammal. Napjainkra tökéletes célpontja egy könnyű erdei sétának, de remek pihenőhelye lehet egy komolyabb túrának is.

Ez Magyarország legnagyobb vízhozamú hideg vizű forrása.

Két ágból, másodpercenként 7-8000 liter vízzel táplálja a Jósva-patakot. Nyáron egészen kellemes a  10°C hőmérséklete.

A víz kőmederbe terelt, sebes folyású patakágakban folyik, amelyek felett fahidacskák teszik még mesebelivé ezt a környezetet.

A gyors folyású vízre régen malmot építettek, amely elektromos energiát szolgáltatott a településnek. A patak környékén zöldellő növényzet azt az érzést keltette bennünk, mintha a horvátországi Plitvicei-tavak egy kisebb vízesését látnánk.

Nehéz ezt a látványt magunk mögött hagyni. A jósvafői Tengerszemet mindenkinek látnia kell!

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!