Május 22-től látogatható a fertődi Esterházy-kastély Cziráky Margit Rózsakertje

Vasárnap, a nyitás napján, vezetett rózsakerti séta is indul 10 és 13 órakor.

A nyolcezer rózsatő virágzása idején a rózsakert az eszterházai kastélykörnyezet kihagyhatatlan, egyedi látványossága.

A rózsakertet Esterházy IV. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő az 1902-ben elindított parkhelyreállítás során alakíttatta ki. A kert egy részének terveit az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legismertebb kertésze, Anton Umlauf készítette, a rózsakert 1908-ra készült el. A hercegnéi rózsakert a II. világháború és az azt követő sorsfordító idők alatt szinte teljesen tönkrement. Kipusztultak a rózsák, összedőltek a támrendszerek, elvadult minden, egyedül a pavilon maradt meg „hírmondóként”.

Kerttörténeti tudományos dokumentációk alapján valósult meg a rózsakert helyreállítása 2015-ben. A rendkívüli látvány- és illatélményt ígérő rózsakertben megújult a futórózsákkal befuttatott, kereszt alakú lugas, közepén a pagodaszerű pavilonnal, megújításra kerültek a rózsakerti sétányok is, így az új útfelületek még inkább kihangsúlyozzák a virágzó rózsák szépségét.

A rózsakert legkedveltebb rózsafajtái május közepére nagymértékben bevirágoznak. Több 100 méter hosszúságban látható a lugasok mentén a “Mami” fajta vajszínűből rózsaszínbe átmenő hatalmas virágai. A “Futótűz” fajta piros, a “Crimson Glori” mély bordó, valamint a “Rozália” fajta narancsszínű virágai káprázatosan szépek.

A rózsakerti séták során szakember ismerteti a kert történetét, a legkülönlegesebb fajtákat, amelyek között fellelhető a Crimson Ramblerrózsa is. Ezt a fajtát Cziráky Margit grófnő is megcsodálhatta az eredeti, általa 1908-ban létrehozott rózsakertben.

A Cziráky Margit Rózsakert vasárnaptól minden nap 10 és 18 óra között látogatható.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!