Lopakodva érkezik a tavasz a szigetbecsei Tőzike-tanösvényre

Szigetbecse Budapesttől kevesebb mint 50 kilométerre, a Ráckevei-(Soroksári) Duna holtága mellett fekszik.

Szigetbecse első okleveles említése egy 1297-es oklevélben található Beche néven, majd egy 1342-ben „Beche in insula magna” néven szerepelt. A megkülönböztető szerepű Sziget előtag pedig a Csepel-szigetre utal.

A Csepel-sziget déli részén fekvő települést a története során többször pusztította árvíz, török, tűz, de ennek ellenére mindig újraépült. A kis falvacskát alig többen, mint 1200-an lakják, s nem is olyan régen, 1946-ban, a falu lakosságának szinte 85%-a még német volt. Jelenleg is nemzetiségi település, magyarok és svábok lakják.

2007-ben alakították ki a Tőzike-tanösvényt, mely nevét az árterek egyik legszebb virágáról, az errefelé is honos nyári tőzikéről kapta. Azonban tavasszal főleg a ligeti csillagvirágok kápráztatják el a tanösvényre látogatókat.

A ligeti csillagvirág védett, ezért vigyázzunk rájuk, csak az élőhelyükön gyönyörködjünk bennük, és maximum fotókon vigyük haza őket emlékbe. Egy példány természetvédelmi értéke 5000 Ft.

A tanösvény öt információs táblából áll, melyekből megismerhetjük a terület élővilágát, a vizes élőhelyeket és a vadászat helyi jellegzetességeit. A réten egy játszótér és kilátóhely várja a látogatókat, majd a Becsei-sziget keményfás ligeterdőjén át a tölgy-kőris-szil ligeterdő mélyén ér véget a tanösvény.

A tanösvény egy kellemes sétaút, babakocsival érkező kisgyermekes családok számára is teljesíthető.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!