Lezárták a Kisoroszi szigetcsúcsot dunai strandfejlesztés és építkezés miatt

Hétfőtől (2021. szeptember 6.) a Papgödör utca vonalától a sziget felső részéig a Szigetcsúcs építési területnek minősül, illetékteleneknek tilos a belépés.

A tervek szerint az ártéri ligeterdőben aszfaltoznak, csatornáznak, mobil kabinokat és büfés bódékat építenek. A Duna-Ipoly Nemzeti Park többféle kifogással is élt, a Pesti Megyei Kormányhivatal mégis áldását adta a projektre.

A gasztronómiai programokról és elektromos kisvonatról álmodó önkormányzat, a Guller Zoltán vezette Magyar Turisztikai Ügynökség által biztosított 370 millió forintos állami forrásból fejlesztett területet egy évtizedre bérbe adta évi 4 millió forintos bérleti díj ellenében a közeli Rácz Fogadót is üzemeltető vállalkozónak. Az aláírt szerződést szerint az állami beruházás után létrejövő fejlesztéseket, létesítményeket, sporteszközöket a következő évtizedben a bérlő működtetheti.

A tervezett turisztikai fejlesztést az önkormányzat azzal indokolja, hogy napjainkra túlturizmus alakult ki a Szigetcsúcson. Az önkormányzat szerint a megoldás a minőségi turizmus feltételeinek megteremtése. Egy 750 méteres szakaszon az út leaszfaltozását, a volt focipálya helyén parkolóbővítést, az idáig érintetlen Szigetcsúcs ártéri területén pedig csatornázást, a szennyvízhálózat kiépítését, a jelenleginél nagyságrendivel több szaniterhelyiséget, öltözők kialakítását értik. Szerintük mindez minimális környezeti beavatkozással jár, a fejlesztés nagyságát azonban érzékelteti, hogy 14 – árvíz esetén elszállítható mobil konténert, és 44 WC-t, 30 db zuhanyállást terveznek kialakítani. Az építkezés várható befejezésének időpontja december 31.

Kisoroszi önkormányzata felhívta a lakók a bringások és a táborozók figyelmét, hogy a területet a munka ideje alatt ne látogassák, a testi épségüket ne veszélyeztessék.

Pest megye egyik legkülönlegesebb és leglátványosabb természeti értéke a 31 kilométer hosszú Szentendrei-sziget Dunakanyarba benyúló északi csücske, a kisoroszi szigetcsúcs, vagy szigetorr. Végéről szinte az egész Dunakanyar belátható.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!