Körbeölelte az ősz hazánk egyik legromantikusabb úrilakát, a Nádasdy-kastélyt

A jelenleg zárva tartó műemlék a Nemzeti Kastélyprogram keretében több mint 200 négyzetméteren kap díszes, új ruhát.

A romantikus mesekastélyt egy kisebb úrilakból Nádasdy Ferenc építtette át gótikus, Tudor stílusban 1873-ban. A Linzbauer István tervei alapján emelt kastélyt a korszak legmodernebb berendezéseivel szerelték fel: lakói komfortját vízvezeték, gázvilágítás, telefon hálózat, padlófűtés és földalatti ételszállító rendszer biztosította. A kor híres mesterei kovácsoltvas csillárokkal, faragott fabútorokkal, festett üvegablakokkal díszítették a tornyos, csipkés, sokkéményes kastélyt.

fotó © NÖF

A Nádasdy családot a hagyományok őrzése, az ősök tisztelete, a vallásos családias szellem jellemezte, így az épületben nagy hangsúlyt kapott az Ősök csarnoka, ahol az elődöknek a hazáért, és a közügyekért folytatott tevékenységét bizonyító dokumentumokat őrizték.

Az előkelően berendezett kastély termei között a könyvtár rendkívüli belsőépítészeti megoldásaival tűnik ki, amely Hauszmann Alajos tervei alapján épült.

fotó © NÖF

A kastély 1982-ben került az utolsó tulajdonos, a Honvédelmi Minisztérium birtokába. 1982-1994-ig az épület üresen állt.

Az épületet 1993-ban kiemelt műemlékké nyilvánították.

fotó © NÖF

A Nemzeti Kastélyprogram keretében, többek között, helyreállítják a kastély földszinti reprezentatív tereit, a kiállítási terület megújul és jelentősen megnő, a gazdagon berendezett történeti tereket modern tartalom és interaktív elemek egészítik ki. A korabeli bútorokkal és bútormásolatokkal berendezett enteriőrökben a látogató helyet foglalhat, a könyvtárban olvasgathat, a télikertben kávézhat, mintha csak a családnál járna vendégségben.

Megújul a park is.

A tavon csónakázni lehet majd, valamint vitorlásmodelleket is kipróbálhatnak a látogatók, hiszen Nádasdy Ferenc a Balaton-kultusz egyik megteremtőjeként több vitorlás hajó tulajdonosa volt.

fotó © NÖF

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!