János vára kilátó, ahonnan parádés kilátás nyílik a a hullámzó Zemplénre

1050 lépcsőfok, 20 méter magas torony – számokban ennyi a János vára kilátó, amely a 283 méter magas János vára hegyre épült, és felírta Kovácsvágás nevét a turisztikai térképre.

Valljuk be őszintén, Kovácsvágás nem a nagyon ismert hazai települések közé tartozik, holott történelme több évszázadra tekint vissza. Neve két részből áll: az önálló „Vágás” földrajzi név sokkal régebbi, mint az összetett ”Kovácsvágás” név. A név az erdőírtásra, írtásföldre utal. A Tokaj-Eperjesi hegységben található Nagyerdő területén, a Pataki uradalomhoz tartozó Hosszú patak völgyébe feltehetően a 14. században telepítettek jobbágyokat, akik megtisztították a fáktól a nekik adományozott területet.

A „Kovács” előtag csak a 17. század elején jelent meg a település nevében. A nagy kiterjedésű bükkerdők lehetőséget adtak a szénégetésre, a faszén pedig a korabeli kovácsműhelyek nélkülözhetetlen alapanyaga volt.

Kovácsvágás látnivalói közé tartozik a település határában húzódó hangulatos pincesor, a 200 éves műemlék református templom, de talán legvonzóbb turisztikai attrakciója a kilátó.

A János Vára hegytetőn 2015-ben adták át a kilátót, melynek kilátószintjéhez – a település honlapja szerint – 1050 lépcső vezet. Kovácsvágás déli határából indulva a toronyig 470 méter hosszan és 72 méter szintemelkedést megmászva vezet a grádics-sor.

A torony közelében pihenőpadok, esőbeálló és tábori WC is szolgálja a fellátogatók kényelmét, lent a parkolónál pedig ugyancsak pihenőpadok és szalonnasütő hely teszik komfortosabbá a látogatást.

Nyári és őszi időszakokban a környező hegyek nem csak védett és ritka növényfajokkal várják a látogatókat, hanem gombászási lehetőséget is biztosítanak a vállalkozó kedvű turistáknak. Köszönhetően a Kéktúra útvonal közelségének, amely minden évben turisták százait vonzza a környékre, sokan fáradságot nem kímélve kitérőként vágnak neki a hegyi utaknak, hogy megismerhessék, és a kilátó magasából megcsodálhassák eme páratlan szépségű vidéket.

A kilátóból lenyűgöző panoráma nyílik, északi irányban olyan pompás nevezetességek is feltűnnek, mint a füzérradványi Károlyi-kastély, vagy a Füzéri vár.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!