Ismét kivételes napot élvezhettek az egykori és jelenlegi dötkiek

Már tizenegy éve hívja és várja haza Dötk Község Önkormányzata a településről elszármazottakat s mindazokat, akiknek kötődése van a kis faluhoz.

Wass Albert erdélyi magyar író és költő így írt: “Nézd ezt a fát. Látod a sok falevelet rajta? Mindegyiknek, még a legkisebbiknek is van mélyen lent a földben egy kis hajszálgyökerecskéje, mely élettel látja el. Ősszel lehull a levél, igaz. Minden ősszel lehull. De annak a kis hajszálgyökerecskének a jóvoltából visszatér újra minden tavasszal. Ha azonban a gyökérszál pusztul el ott a föld alatt, a levelecske nem tér vissza többé, s idő múltával elpusztul a fa is. Mert a gyökérben van az élet, érted? Aki pedig elmegy, nem viheti magával a gyökereket. S akinek nincs gyökere, az elvész. Sok magyar veszett el így, nagyon sok. Gondolj a gyökérre.”

Ez is mottója lehetne Dötk hagyományos programjának, melyet idén – a hagyományokhoz híven – augusztus 20-án tartották a kis zalai faluban.

A rendezvény, melynek már több mint 10 éves múltja van, ünnepi szentmisével, majd kenyér szenteléssel kezdődött.

Ezt követte a Noé Borházban berendezett Kincsesház gyűjtemény megnyitója, amely nevéhez híven valóban kincseket, Dötkön még fellelhető használati tárgyakat mutat be. Mint például egy közel 100 éves babakocsit, rendvágó kaszát, gerebent, borotva élezőt, üveg légyfogót, bőrcsizmát és még további különlegességeket.

A rendezvény egy közös ebéddel zárult: asztalra került a kemencében sült hús, és természetesen zamatos, finom borokkal teli poharakból sem volt hiány.

A bejegyzés az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 támogatásával valósul meg.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!