Idén már nem közlekedik a hortobágyi kisvasút

December 31-ig leáll a kisvasút és a Hortobágy-halastavi tanösvény sem látogatható.

A Hortobágy-halastavi Kisvasút az egyetlen kisvasút Magyarországon, amely halastavi környezetben fut.
A vasutat az 1920-as években alakították ki azért, hogy a halastavakhoz egyszerűbben be tudják hordani a takarmányt, valamint kiszállítani a lehalászott halakat. Akkoriban körülbelül 13 kilométernyi vasút szolgálta a halgazdaság céljait, melynek nagy részét a közúti árufarozásra történő áttéréskor felszedték. A Hortobágyi Nemzeti Park 2007-ben felújította a maradék 4 kilométernyi pályát és beindította rajta a turisztikai célú személyszállítást. 2010-ben pedig kiegészítette a pályát további 1 kilométerrel, így a Kondás-tó könnyebben megközelíthetővé vált.

A vendégek kényelmét célzó pályafelújítási munkák miatt azonban 2021. október 25-től várhatóan december 31-ig nem üzemel, és a Hortobágy-halastavi tanösvény útvonalain sem lehetséges a gyalogos forgalom.

A Hortobágy-halastavi tanösvényt végigjárva a hortobágyi halastavak és nyílt vizű mocsarak madárvilágával és növényvilágával ismerkedhetünk meg. A terület Közép-Európa és egyben a Hortobágy egyik legfontosabb vízimadár élőhelye, az idelátogatók részletes képet kapnak a Kárpát-medencei fészkelő és vonuló vízimadár közösségeiről. A tanösvényen emellett találkozni lehet Közép-Európa számos veszélyeztetett vízimadárfajával is. A látogatók betekintést kapnak a halastavi gazdálkodás munkafolyamataiba, illetve a természetvédelmi célú élőhelykezelés egyes vonatkozásaiba is.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!