Horváth Eszter magyar fotós nyerte a World Press 2020 díját

Horváth Eszter magyar fotósnak ítélték oda környezet (egyedi) kategóriában idén a World Press Photo díját az Északi-sarkvidéken kíváncsi jegesmedvékről készült fotójáért.

A WPP fődíját egy japán fotós kapta a 2019. júniusi kartúmi véres tüntetések közepette készült felvételéért – jelentették be csütörtök este Amszterdamban.

Horváth Eszter soproni születésű dokumentumfotós 2015 óta foglalkozik a sarki térségek, különösen a Jeges-tenger fotózásával. 2019-20-ban az Északi-sarkvidék közepén, jégtáblához fagyasztott, tudományos vizsgálatokat és méréseket végző Polarstern német kutatóhajó munkáját örökítette meg.

Fotói egyebek között megjelentek a National Geographic magazinban, a The New York Times és The Wall Street Journal napilapokban, a Time hetilapban és a GEO Magazine-ban – olvasható a WPP honlapján.

Díjnyertes felvételén egy jegesmedve és kölyke vizsgálgatja kíváncsian a Polarstern kutatói által a jégtáblára kihelyezett berendezést.

A World Press Photo 2020 pályázatra 24 országból 4300 fotós 74 ezer képet küldött. A zsűri 44 díjat osztott ki több kategóriában.

A koronavírus-járvány miatt idén a győzteseket online hirdették ki a hagyományos amszterdami ünnepség helyett.

Horváth Eszter pár fotója az expedícióról:

Horváth Eszter  eredetileg közgazdászként végzett, majd 2012-ben, harminckét évesen jelentkezett a világ talán a legrangosabb fényképész iskolájába, a New York-i székhelyű International Center of Photography vizuális újságíró szakára.

Hat évig dolgozott a Big Appleben, amikor megkapta első megbízatását egy expedícióra. Csütörtökön hívták és hétfőn már Alaszkában volt. Akkor dőlt el végérvényesen, hogy az életét a sarki expedíciók dokumentálásának fogja szentelni. Azóta tizenegy sarkvidéki expedíción vett részt és talán többet van a jégtörőkön mint a szárazföldön.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!