Hamarosan látogatható a felújított Tatai Csillagda

2023. szeptember 21-én átadták a a megújult és kibővített, a TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesületének üzemeltetésében lévő tatai csillagvizsgálót.

Az épület és környezetének felújítása mellett 150 négyzetméteres területtel bővült az intézmény: egy előadótermet, valamint egy múzeumi helyiséget alakítottak ki, ahol az intézmény névadója, Posztocky Károly eddig több helyen tárolt hagyatékát mutatják be, valamint a Nap és a meteorok megfigyeléséhez speciális naptávcsövet, csillagászati CCD kamerát szereztek be.

A felvidéki, ógyallai Szlovák Központi Csillagvizsgálóval közösen végzett fejlesztés csaknem 300 millió forint értékben valósult meg.

A tatai csillagvizsgálót 2008 óta a TIT Komárom-Esztergom vármegyei egyesülete üzemelteti. Posztoczky eredeti csillagdáját a közeli Erdőtagyoson építette fel 1915-ben. Az épületet 1950-ben egy telekkönyvi tévedés miatt lerombolták és elhordták építőanyagnak.

A műszereket, könyveket és fényképeket a Komárom Megyei Tanács vette meg, majd a vármegyei TIT kezdeményezésére Tatán építettek csillagvizsgálót, melyet 1973-ban nyitottak meg.

fotó: Bodnár Boglárka | MTI

A szervezet szakkört működtet a csillagdában, valamint bemutató előadásokat tart, amelyeken Posztoczky 1908-ban vásárolt és ma is kitűnő állapotban lévő 127/1450-es Reinfelder refraktorát használják.

A TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum – a csillagda hivatalos oldala szerint – októberben nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

A zárva tartás ideje alatt a Pötörke-malomban tartanak előadásokat, a távcsöves bemutatókra pedig a Pötörke-malom melletti tóparton kerül sor.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!