Fehérvárcsurgó romantikus édenkertje, a Károlyi-kastély parkja

Hazánk kiemelten védett műemlékei közé tartozik a Károlyiak 1844 és 1851 között klasszicista stílusban emelt kastélya Fehérvárcsurgón.

A fehérvárcsurgói kastélyt magába foglaló birtok története meglehetősen régre nyúlik vissza. 1834-ben a Perényi család zálogosította el Károlyi György grófnak, ami 1853-ban, vásárlás útján, végleg a Károlyiak kezébe került. A csurgói kastély építése annak a Heinrich Kochnak a tervei alapján történt, aki az angol klasszicista stílusú pesti Károlyi palota átépítését is végezte. A Bécsben élő építészt Ybl Miklós képviselte, aki mint a Károlyi család építésze a művezetéssel kapcsolatos tervezésben vett részt.

A kastélyt körülvevő angolpark arborétum és botanikus kert, amely jelentős állománnyal rendelkezik.

fotó: Vida Péter | Csodálatos Magyarország

A kastélyparkot 2013 és 2015 között újították fel.

A munkálatok során megvalósult a kastélyt körbeölelő történeti park és a kert egyik fő értékét adó tó, illetve a szigeten található gloriette helyreállítása.

A kastély parkjában az eredeti tervek alapján rekonstruálták a kerti építményeket, a kő- és fahidakat, a sétányokat.

Megújították a park növényállományát is, melynek célja a kert meglévő természeti értékeinek védelme, valamint a biodiverzális növekedés. Helyreállították a kastélypark eredeti képét, így a kastély és az ahhoz vezető fő útvonal látványa teljes pompájában tárulhat a látogatók szeme elé.

fotó: Vida Péter | Csodálatos Magyarország

A kastélypark leglátványosabb része az 1,4 hektáros tó, aminek a vízellátását jelenleg két természetes vizű forrásból, illetve a Gaja-patakból biztosítják. A tó közelében hat darab olyan platánt is megcsodálhatunk, amelyek a Károlyi család tagjaihoz köthetők. Mivel a platán a jelképük, és egyben az örök élet szimbóluma is volt, minden gyermek születése után ültettek egyet.

A park egész évben várja a kirándulókat.

fotó: Vida Péter | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!