Édes Gyönk – már látogatható a tolnai kisváros mézeskalácsba sütött épületeinek tárlata

Tizedik alkalommal építik meg sok-sok lisztből, mézből és szeretetből Gyönkön a település jellegzetes épületeinek mézeskalács mását.

A kiállításon, mely az Édes Gyönk nevet viseli, a látogatók felfedezhetik – többek között – a Dózsa György tér egy részét, a helyi katolikus és evangélikus templomokat, a tájházat, az általános iskolát, a gimnáziumot, takaros házikókat, a környező települések látnivalóit, valamint a gyönki Német Nemzetiségi Egyesület közösségi házát, amely a tárlatnak is otthont ad.

Az egyesület tagjai idén 60 kilogramm lisztből készítették el az épületeket, a tárlat kialakításához azonban több külsős is csatlakozott a környező településekről, így Szárazd, Varsád, Szakadát, és Kölesd is kivette a részét az Édes Gyönk létrehozásában.

Az installációban látható kedves kis jelenetek sok mindenről mesélnek, de legfőképp a közös identitás és a hagyományok tiszteletéről és ápolásáról.

Az idei év újdonsága, hogy kialakítottak egy mesesarkot, ahová a gyerekek otthon készített mézeskalácsai kerültek.

Az Édes Gyönk kiállítás december 9-ig minden nap délután kettő és öt óra között látogatható, egyéb esetben bejelentkezés szükséges.

Gyönk különben híres a méhészkedésről, a település helyi értékei között is szerepel. A kiterjedt akácerdők, hárs és egyéb, mézelő növényfajták miatt sokan kezdtek el méhészkedni az elmúlt évszázadban, hobbiból és jövedelem kiegészítés céljából.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!