Megnyílt Geresdlak mézeskalácsba varázsolt mása, a Mézeskalácsfalu

Már látogatható Geresdlakon a falu mézeskalácsba sütött mása, a Mézeskalácsfalunak a régi, napjainkban már nem használt iskolaépület ad otthont.

Az asztalon a falu házai sorakoznak, a templom, a fák, a kerítések, a tehenek a karámban, a focipálya, és a település fontosabb rendezvényei is megjelennek.

A koncepció kitalálója, Kettné Schmidt Tímea nagyon szeret sütni, saját gyermekeivel mézeskalácsot sütve készülődtek a karácsonyra, ebből merítette az ötletet 2007-ben. Mint elmondta, az eredeti szándék egyébként egy délutáni iskolai foglalkozás beindítása volt, így az első két falut kizárólag gyerekekkel sütötték. A bájos kompozíció azóta számos változáson ment keresztül.

A geresdlaki mézeskalácsfalu készítésében idén is a falu apraja-nagyja is részt vett, az előkészületekbe bevonták a faluba befogadott ukrán családot is, akik elkészítették a mostani, geresdlaki otthonukat, valamint megformálták mézeskalácsból az ukrán házukat is, melyben a háború kirobbanása előtt éltek.

70 kilogramm liszt, 30 kiló porcukor, 7 liter méz, 300 tojás, 20 csomag fahéj, 10 kiló margarin és fél kiló szódabikarbóna kellett ahhoz, hogy elkészüljön a mintegy 100 épület.

Az idei mézeskalácsfalu idei különlegessége, hogy a kiállítóterem falain megjelentek Geresdlak testvér-, illetve partnertelepülései, címerrel, zászlóval és egy-egy, a tájra jellemző sajátossággal. Így például a finn sarokban rénszarvasok, a székely Mikóújfalunál székelykapu, medvék láthatók, illetve az osztrák Raaba-Grambach testvértelepülésnél mézeskalácsból megformálták az alpolgármestert és feleségét, aki házuk előtt integet a geresdlakiaknak.

A geresdlaki Mézeskalácsfalu egész évben látogatható, bejelentkezni, időpontot foglalni a geresdlaki önkormányzatnál lehet a +3669349101 telefonszámon.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!