Augusztus 3-án megnyitja kapuit a megújult Nádasdy-kastély

A Nádasdy-kastély a Nemzeti Kastélyprogram keretében újult meg, többek között helyreállították a kastély földszinti reprezentatív tereit, a gazdagon berendezett történeti tereket pedig modern tartalom és interaktív elemek egészítik ki.

A korabeli bútorokkal és bútormásolatokkal berendezett enteriőrökben a látogató helyet foglalhat, a könyvtárban olvasgathat, a télikertben kávézhat, mintha csak a családnál járna vendégségben.

A sárladányi birodalmat és az akkor rajta álló barokk kastélyt Nádasdy Lipót vásárolta meg 1851-ben, aki a település nevét is megváltoztatta Nádasdladányra. Lipót vagyonát 1872-ben fia, Ferenc örökölte és az új kastély építését ő és hitvese határozták el. Az építkezés 1873-ban kezdődött, a terveket egy bécsi építész, Linzbauer István készítette el angol Tudor-stílusban.

1876-ra beköltözhetővé vált az épület, de a legdíszesebb termek belső munkái az 1880-as évek elejéig folytak.

fotó: Nöf

Időközben a grófnő elhunyt, de szerelmes özvegye, Ferenc, a közösen megálmodott szerelmi fészek minden termét úgy rendezte be, mintha Zichy Ilona még élne.

fotó: Nöf

A nyitás előtti utolsó helyszínbejárás.

fotó: Nöf

fotó: Nöf

A kastély 1982-ben került az utolsó tulajdonos, a Honvédelmi Minisztérium birtokába. 1982-1994-ig az épület üresen állt. Az épületet 1993-ban kiemelt műemlékké nyilvánították.

2018. április 4-én került sor a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében a nádasdladányi Nádasdy-kastély turisztikai célú fejlesztésének alapkőletételi ünnepségére, és a beruházás befejezte után, 2021. augusztus 3-tól ismét látogatható az úrilak.

A kastély nyitvatartása: keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

fotó: Nöf

fotó: Nöf

fotó: Nöf

fotó: Nöf

fotó: Nöf

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!