Átmenetileg nem látogatható az Abaligeti-barlang

A Mecsek egyik legnépszerűbb és legkedveltebb természeti attrakciója az Abaligeti-barlang.

A folyamatos kutatások nyomán vált ismertté a 466 méteres főága, valamint a három, nehezen járható mellékága.

Az elmúlt napokban lehullott bőséges csapadék miatt árvíz alakult ki az Abaligeti-barlangban, ezért a barlang nem látogatható.

Az újranyitás csak az árvíz levonulását követően válik lehetővé, így a tervezett látogatás előtt érdemes érdeklődni a nyitvatartásról.

Az Abaligeti-barlang az emberi szem számára láthatatlanul, ma is folyamatosan változik. Erről a járat teljes hosszában folyó patak gondoskodik. A barlang jelentős denevérpihenő, a téli időszakban a kis- és nagy patkósdenevérek százai figyelhetők meg.

Kiépített főága gyalogosan, utcai ruhában kényelmesen végigjárható. A mellékágakat a nagyközönség nem, csak kutatók látogathatják. Különleges formájú képződményei közül több nevet is kapott, így látható itt többek között a Pisai ferdetorony, a Flórián-kút, a Kálvária, az Elefántfej, a Karthágó romjai, vagy a Niagara-vízesés. A sziklákhoz, cseppkőalakzatokhoz gyakran kapcsolódnak legendák, hiedelmek, melyeket a túrán a vezető elmesél. Ilyen például a magasban található „Lebegő-kő”, amely megmozdul, ha egy hűtlen túrázó halad el alatta.

A barlang átlagosan 12 °C fokos hőmérsékletű, klímája a légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedőknek hoz enyhülést. A barlang vezetéssel látogatható, melyek óránként indulnak. Az utolsó vezetés zárás előtt egy órával kezdődik.

A létesítménybe  a jelen rendeletnek értelmében – csak koronavírus ellen védett személy, valamint
koronavírus ellen védett személy felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy léphet be.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!