A rácalmási Nagy-sziget sétaútja, az Ártéri tanösvény

A 4,5 kilométer hosszú Nagy-szigeten alakították ki a rácalmási ártéri tanösvényt.

Rácalmás a Duna jobb partján terül el, neve őrzi az egykor itt élt szerbek nevét ugyanúgy, mint az eltűnt ártéri gyümölcsösök emlékét. A múlt század elején még több mint 60 különböző fajta alma termett, de körte-, szilva- és dióültetvények is sorjáztak a Sziget-csúcson, a sziget legmagasabb, északi részén.

A múlt század második felének tarvágásos erdőgazdálkodása óriási károkat okozott a sziget eredeti növényvilágában, a magas ártérre jellemző keményfás ligeterdők foltokban még ma is megtalálhatóak. A sziget védetté nyilvánításának egyik legfontosabb célja az volt, hogy ezeket a gyönyörű tölgy-, kőris- és szilfa növénytársulásokat helyreállítsa és megóvja az új, idegenhonos agresszívabb fafajtáktól. Sűrű lombkoronájuk ellenére a ligeterdők cserje- és gyepszintje is rendkívül gazdag. Kifejezetten nagy és értékes a védett lágyszárúakból álló aljnövényzete.

A sziget alacsonyabban fekvő és parti területeit teljesen másfajta növényzet jellemzi, mivel ezeket évente többször is elönti a Duna. Az ártéri réteken és a mocsarakon általában előforduló növényzet mellett különösen ritka fajokat is találhatunk. A puhafás ligeterdő legjellegzetesebb fája, a fekete nyár, napjainkra már a kipusztulás szélére sodródott, megóvása a természetvédelem egyik fő feladata. Szép számmal találhatóak viszont fehér füzek, melyek felhasználása – a náddal egyetemben – a rácalmási kézműves hagyományokat gazdagítja.

A dús és változatos növényzethez gazdag állatvilág társul. A holtágak vizes élőhelyei olyan ritka és veszélyeztetett állatoknak is otthont adnak, mint a mocsári teknős, a tarajos gőte, vagy a vidra.A táplálékban gazdag holtágak és öblök változatos madárvilágot fogadnak be. A Nagy-szigeten jelenleg is 92 különböző madárfajta fészkel és több mint 50 további látogatja rendszeresen.

A Nagy-sziget védett élővilágát tanösvény mutatja be.

A tanösvény 17 állomáson keresztül kalauzol végig minket, a séta során nádkunyhóval, fűzkunyhóval, több madármegfigyelő toronnyal és a vízen átvezető pallósorral is találkozunk.

A táblák bemutatják az ártéri gyümölcstermesztést, az erdőt, a nádast, a mocsárvilágot és még a sziget kialakulását is.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!