A pannonhalmi Boldog Mór-kilátó és a tanösvény, ahonnan mesés az őszi panoráma

Az egyik a Boldog Mór-kilátó, a másik a lombkorona-tanösvény, melynek legmagasabb pontja 14 méterre emelkedik a talajszint fölé.

Pannonhalma legnagyobb turisztikai vonzereje az apátság, de attól csak néhány perces sétával újabb szépségek várják a kirándulókat.

A lombkorona-tanösvény a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet védett természeti területén 2018-ban épült. A fém tartószerkezetű, fával borított sétány az egyik legrégibb keresztény szimbólum, a hal formáját mutatja. A hal farka a feljáró, ami a tanösvényről indul, és a lejáró erre a tanösvényre vezeti vissza a látogatót.

A tanösvényről a dombtető felé pillantva kimagaslik a Boldog Mór-kilátó, amely nevét az egyik első magyar származású főpapról kapta.

Az apátságot körülölelő parkerdőben korábban is állt kilátó, melyet 2011 végén bontottak le. A helyére emelt új messzelátó, a környező fák növekedésével összhangban hat méterrel magasabb, mint elődje, így húsz méteres lett. Építéséhez több mint 45 köbméter faanyagot, 1,6 tonna vasalatot, és 7500 csavart és kötőelemet használtak fel.

A Boldog Mór-kilátót Várszegi Asztrik főapát áldotta meg, s azt kívánta: akik körbetekintenek a magasból „nyerjenek boldogító látomást és távlatot a mindennapjaikhoz is”.

A kerekesszékkel is bejárható tanösvényről és a Boldog Mór-kilátóról pazar kilátás nyílik Pannonhalma házaira és a mögötte elterülő dimbes-dombos tájra.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!