A Mecsek Óbányai-völgye, ahol olyan meseszép az ősz

Óbánya és Kisújbánya között húzódó, mintegy három kilométer hosszúságú völgy nem mindennapi látványosságokat nyújt a kirándulók számára.

A Kelet-Mecsek mesés táját több túraútvonalon is bejárhatjuk, ezek egyike az Óbányai-völgyön át vezet. A vadregényes ösvényeken, a suttogó erdők rejtekében olyan lenyűgöző természeti csodák mentén haladunk el, mint a Csepegő-szikla, vagy a Ferde-vízesés.

Szabdalt domborzatának köszönhetően a Mecsek talán legháborítatlanabb része ez, így nem csoda, hogy a kirándulók, a túrázok előszeretettel választják úti céljuknak ezt a természeti szépségekben bővelkedő vidéket, amely a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzethez tartozik.

Az 1977-ben, közel tízezer hektáron kialakított tájvédelmi körzet nagy része erdő borította terület. A változatos növény és állatvilágnak otthont adó vidéken mély szurdokok, patakos völgyek, magasan kiemelkedő száraz gerincek, tetőerdők váltják egymást.

Az Öreg-patak mederben a víz néhol kisebb-nagyobb mészkőlépcsőkön, kis zúgóként kel át. A Mecsek mészkőtömbjén átfolyó víz gazdag oldott kalcium-karbonátban, mely könnyen kicsapódik. Ez a folyamat hosszú idő alatt apró gátakat, természetes tavakat, kis vízeséseket alakít ki a patak folyása mentén, amely lenyűgöző szépségű látnivalót kínál kirándulás közben.

Ilyen a Csepegő-szikla: a mintegy 30 méter széles forrásmészkő-lerakódást vízfolyások táplálják felülről, ezért csepeg belőle a víz folyamatosan, így alakulnak ki a cseppkőszerű formák.Másik nevezetesség a Ferde-vízesés vagy mesebeli nevén, a Tündérlépcső, ahol a patak vize ferdén zubog le a tektonikus mozgások által vízszintesből kibillentettek ki mészkősziklákon.

A völgy kényelmesen 1,5-2 óra alatt bejárható, de érdemes akár hosszabban elidőzni és rácsodálkozni a meseszép környékre.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!