A hófödte Gaja-szurdok, a Bakony egyik legszebb völgye

A vadregényes völgy mind a két irányból megközelíthető, és télen is jól járható.

A Bakony hazánk legnagyobb kiterjedésű középhegysége, területe több mint 4 ezer négyzetkilométer. Mozaikosan tagolt táj, ahol magasabb középhegységi és dombsági jellegű részek, széles, helyenként összeszűkülő patakvölgyek, tágas fennsíkok váltogatják egymást.

A Keleti-Bakony legfontosabb vízfolyása a Gaja-patak, melynek teljes hossza közel 100 kilométer, átlagos vízmélysége kevesebb, mint fél méter. Nagyesztergár melletti Veim-pusztán ered, és a Fehérvárcsurgói-víztározóba folyik. Onnan Moha alatt a Móri-vízzel, Székesfehérvárnál a Sárvízzel és a Veszprém felől érkező Sárvízzel egyesülve a Nádor csatornába folyik, mely a Dunában ér véget.

A patak vadregényes tájakon csobog keresztül, érintve a két festői szépségű szurdokvölgyet: az egyik a Római fürdő vízesés környékén található, a másik Bodajk közelében a Gaja-szurdok.

Bodajk település a nevét a népi források szerint Bodok vagyis a Vértes hegységről kapta. Bodajk és környéke régi idők óta lakott helynek mondható: már az ősember is megtalálta és ki tudta használni ott mindazon természeti adottságokat, amelyekre szüksége volt. A történeti népek közül az avarok és a rómaiak éltek itt huzamosabb ideig.

A kéktúrázók általában Bodajkon fejezik be, vagy kezdik a tájegységeken átvezető túráikat.

A szurdokvölgy szabadon látogatható.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!