A dömösiek szent helye, a Szentfa-kápolna

A kápolna félúton van a zöld jelzésű Dömös és a Rám-szakadék túraút, illetve a Dömös és a Vadálló-kövek közötti – piros háromszög – gyalogúton.

A Pilis kapujának is nevezett Dömös, amely hosszú időn át a királyok kedvelt pihenőhelye volt, ma pazar túrautak kiindulópontja. Ezek legtöbbjének első állomása a Szentfa-kápolna.

A kápolnához legenda kapcsolódik.

fotó © Hatvani Anikó | Csodálatos Magyarország

A rege szerint 1885-ben, május első vasárnapján, két dömösi kisleány libákat legeltetett a falu mögötti mezőkön, s miután egy szép bükkfa alatt letelepedtek, az ég csodálatos kékre váltott. Amikor felnéztek Szűz Mária képét pillantották meg a fán a kis Jézussal. Mindkét alakon a Szent Korona, a fejük körül pedig glória látszott. A faluba szaladó társuk kicsődítette az idősebbeket, akik szintén gyönyörködhettek a tüneményben. A csodafa így búcsújáró hellyé vált. Általában szombaton, este 9-10 óra tájban, teliholdkor volt látható a jelenés. Sokan láttak csillag glóriát a két alak feje körül, mások csak a csillagglóriát, megint mások csak csillagokat láttak.

A jelenések helyén egy forrás is fakadt, melyhez közel Szent Margit és Szűz Mária tiszteletére gyógyító padot állítottak.

fotó © Hatvani Anikó | Csodálatos Magyarország

A csodafaként tisztelt bükkfát Nedeczky Gáspár, Dömösön szolgáló plébános állítólagos sugalmazása nyomán, 1887. április 23-án este, Szabó Mihály alszolgabíró hat csendőrrel kivágatta és a további zarándoklatokat betiltották. A hely tisztelete ennek ellenére sosem szűnt meg.

A hívek később kis kápolnát építettek a fa mellett. Minden év augusztus 15-én, vagy az ahhoz legközelebbi vasárnapon Nagyboldogasszony ünnepnapjára emlékezve, a helyi katolikus lelkipásztor szentmisét mutat be az egyházi főhatóság engedélyével, amelyen a község és környéke hívői buzgón részt vesznek.

A kápolna a csodafa emlékét őrzi a kis tisztás mellett, valamint a kápolna mellett erdei turistapihenő is található.

fotó © Hatvani Anikó | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!