350 méter magas csúcsra építették Királyréten a Várhegy kilátót

A faszerkezetű kilátó háromszög alapú, csonka gúla formájú és több mint húsz méter magas.

2020. október 8-án átadták Szokolyán a Várhegy kilátót, amely az Ipoly Erdő Zrt. és a Magyar Természetjáró Szövetség konzorciumában, a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (Vekop) 62 millió forintos támogatásával épült meg.

Az átadó ünnepségén Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára elmondta, hogy a kormány jelentős összeggel támogatja a környezettudatos természetjárás szolgáltatásainak bővítését. Az agrártárca az irányítása alá tartozó állami erdőgazdaságokkal együtt évek óta azon munkálkodik, hogy az erdő a lehető legmagasabb színvonalon szolgálja ki a társadalom minden ökoturisztikai igényét úgy, hogy közben gazdasági és védelmi funkcióját is megőrizze – fűzte hozzá.
Kitért arra, hogy az Ipoly Erdő Zrt. 2010 óta 5,2 milliárd forintot fordított közjóléti, turisztikai fejlesztésekre a Börzsöny és a Cserhát térségében. A királyréti fejlesztéseket igazolja a dinamikusan növekvő látogatói létszám, ami a térségben eléri az évi 500 ezret – tette hozzá.

A Királyrét fölé emelkedő, faszerkezetű Várhegy kilátó 50 köbméter fából, lucfenyőből és tölgyből épült, a tetején egy meteorológiai állomás is helyet kapott.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, aki egyben a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a járványos időszakban sok mindent nem tehetnek meg a családok, amit korábban megtehettek, de a természetjárást nem kell korlátozni, és az a legjobb, leginkább ajánlható, egészséget megőrző programok közé tartozik. Reméljük, hogy sok-sok ezer embernek fog a most átadásra kerülő kilátó maradandó élményt adni – fűzte hozzá Rétvári Bence.

Az ország északi részén elterülő Börzsöny pazar természeti környezete kedvelt turisztikai célpont.

A Királyrét, amely a Börzsöny legmagasabban fekvő és legkisebb medencéjében található, és a hegység talán legnépszerűbb kirándulóközpontja, számtalan túraút kiinduló pontja. Királyrét fölé emelkedik a Várhegy, amelynek magassága meghaladja a 350 métert. A kilátó maga több mint 20 méter magas, a betonozás alapszintjéhez képest 15 méterre emelkedik a kilátószint padlózata.

A háromszintes kilátó első két emeletén kis padokon pihenhet meg a látogató, a harmadik szinten pedig körpanoráma tárul elénk.

A kilátó építése még tavaly nyáron kezdődött a kívülállók számára észrevétlenül. Ugyanis minden fa és fém elem egyedi gyártmányterv alapján készült. A látványos építési rész ez év tavaszán kezdődött a besorszámozott alkatrészek helyszíni összeszerelésével.

A kilátóból látható a Sas-hegy, a Sós-hegy, a Kő-hegy, a Kopasz-hegy, a Nagy-Inóc, Nagy Hideg-hegy, Csóványos, a Karancs, egészen jó időben a Szlovák Paradicsomig is ellátni. De az sem kizárt, hogy még a Gerlach is látszódik.

Az Év minden napján ingyenesen látogatható. A Királyrét kisvasút végállomásától induljunk el a zöld sárga jelzésen, és egy kellemes nem túl megeröltető 20 perces séta után megérkezünk a Várhegy kilátóhoz.

VIDEÓ a kilátóról:


#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!