10 magyarországi tanösvény, melyen feltétlenül sétálj végig télen

Bár a hőmérő higanyszála néha igencsak lassan kúszik felfele, s akár zordabb arcát is mutatja az időjárás, de télen sem kell lemondani a kirándulás élményéről.

Zimankóban is érdemes túrabakancsba bújni, és a dércsípte bokrok között sétálni.

A téli hidegben is pompás tanösvényeket járhatunk be, melyeken nem kell órákat sétálni a fagyos szélben, kényelmesen teljesíthetők, s az út során érdekességekkel teli információs táblák, olvasmányos szövegek és könnyen értelmezhető ábrák segítik a játékos tanulást.

Íme 10 olyan csodálatos tanösvény, melyet vétek lenne kihagyni télen.

Tapolca Forrás Tanösvény, Pápa-Tapolcafő

fotó: Szóka István | Csodálatos Magyarország

Tapolcafő Pápa egyik városrésze, melynek közepén, több forrásból fakad a Tapolca-patak. 2011-ben adták át a patak mentén húzódó tanösvényt, ahol ismeretterjesztő táblák magyarázzák az élő és élettelen környezet látnivalóit. A Tapolca Forrás Tanösvény a tapolcafői templomtól indul, és mindössze 600 méteren kalauzolja végig a természetbarátokat. Legcsodálatosabb pontja az Örvény-tó, amely világviszonylatban is természeti ritkaságnak számít. Érdekessége, hogy a tófenéken méterenként forrásvíz tör fel és a feláramló víz magával hozza a tó fenekét borító tiszta, finom szemű homokot a vízfelszínre, ahol bugyogva, látványos hullámgyűrűket alkotva szétterül az apró szemcsék sokasága, majd újra a mélybe süllyednek.

Nádirigó Tanösvény, Tiszakécske

fotó: Hatvani Anikó | Csodálatos Magyarország

Az év minden szakában, akár babakocsival is végigjárható a Nádirigó tanösvény 2500 méter hosszú hurokszerű útvonala. Tíz állomása több témát is feldolgoz, melyek Tiszakécske múltjához vagy a holtág élőhelyihez kötődnek. Olyan tanösvény elemekkel is találkozhatunk, melyek az embereket otthoni cselekvésre ösztönözhetik, hogy az élővilágot a kertjükbe vigyék: gyógy- és fűszernövény kertet, rovarhotelt vagy mesterséges odútelepet is láthatunk. Az állomások információs tábláin kézzel mozgatóható, interaktív játszóelemek is szórakoztatnak. A cölöpösvényen elhelyezett halmérő segítségével megismerhetők és összehasonlíthatók a halfajok valós méretei. A cölöpösvényről megközelíthető egy nagyobb méretű madárles, ahonnan a nádasok madárvilágának képviselői figyelhetők meg.

Vízfő Tanösvény, Orfű

Fél óra alatt bejárható az önmagába visszatérő tanösvény, amely az orfűi malmoktól indul, és a jelzett túraútvonal bejárásával 4 állomáson át ismerteti meg a látogatókkal a környék természeti és kultúrtörténeti értékeit. A tanösvénynél található egy forrás is, a Pécsi Barlangkutatók forrása, valamint az ösvény végén megtekinthetjük a Vízfő-forrásbarlangot és Forrásházat is. A tanösvény hossza egy kilométer.

Tőzike Tanösvény, Csáfordjánosfa

fotó: Tibi Szabados | Csodálatos Magyarország

Győr-Sopron és Vas vármegye határán, Csáfordjánosfa mellett négy kilométeren át vezet a Tőzike Tanösvény. Az ösvény a Répce folyó ágait fahidakon keresztül szeli át, amely az ártéri területek egyik legszebb természeti értékit mutatja be a túrázók részére. A természet legváltozatosabb értékeit mutatja be öt ismertető tábla segítségével. A folyó menti tölgy-kőris-szil ligeterdőben már kora tavasszal csodálatos kép tárul elénk, hiszen február végén-március elején már nagy számban virít a védett tavaszi tőzike.

Csodabogyó Tanösvény, Tenkes-hegy

fotó: Györkő Zsombor | Csodálatos Magyarország

Egy örökzöld cserjeféléről, a csodabogyóról kapta nevét az a hat kilométer hosszú tanösvény, melynek kiinduló és végpontja hazánk egyik legfontosabb vallási zarándokhelye, a Máriagyűdi kegytemplom. A Tenkes-hegy déli oldalán 1998-ban alakították ki az akkor még csak 2,2 kilométer hosszú tanösvényt, amely 2021-ben körtúrává alakult, és hossza is majdnem megháromszorozódott. A tanösvény 11 új tájékoztató táblája a Tenkes-hegy élővilágát, érdekességeit és a jellegzetes erdőtársulásokat mutatja be a kirándulóknak.

Úszóláp Tanösvény, Szigetszentmiklós

fotó: Katalin Molnár | Csodálatos Magyarország

Szigetszentmiklóson található Európa második legnagyobb úszólápja. De mi is az az úszóláp? Az 1950-60-as évek folyószabályozási munkái során hajózási útvonalat építettek ezen a Duna ágon. A kotrás során kitermelt iszapot a part mellett zátonyokban halmozták fel. Így létrehoztak egy sekély vizű területet, amelyen később megtelepedett a különleges növényzet. A 700 hektáros úszóláp fő szövetét a nád gyökérzete alkotja. A nádállomány ránő a vízre, és sűrű gyökérzetével másfél-két méter vastag szövetet képez, amely a vízen úszik. Ezen a lebegő aljzaton tőzegmohák telepszenek meg, a láp növényzetét nagyrészt nád, sás, gyékény alkotja, amelyeknek gyökérrendszere egyre vastagodva, gyarapodva, egy vízen lebegő, vastag, korhadó növénytakarót hoz létre. Az egyedülálló természetvédelmi érték egy rendkívül hangulatos, 700 méter hosszú tanösvényen tanulmányozható.

Szádvár Tanösvény

fotó: Isaac Trevize

A Szögligethez közeli Szalamandra-háztól indul és oda érkezik vissza a 4,5 kilométer hosszú Szádvár Tanösvény, melynek bejárásával megismerkedhetünk az Aggteleki-karszt jellemző karsztos formakincsével és a terület változatos növényvilágával, valamint a térség egyik legjelentősebb kultúrtörténeti értékét, a Szádvárt is felfedezhetjük. A tanösvénynek önálló jelzése nincs, meglévő turistaútvonalakon, illetve jelölés nélküli erdei utakon halad, ahol az elágazásoknál útbaigazító táblák segítik a tájékozódást.

Borókás Árok-Geológiai Tanösvény, Ipolytarnóc

fotó: Seresiné Kollár Viktória | Csodálatos Magyarország

800 méter hosszan,  hét állomáson át vezet a Borókás Árok-Geológiai Tanösvény az Európa Diplomával kitüntetett Ipolytarnóci ősmaradványok természetvédelmi területen. A tanösvényt bejárva a 24 millió évvel ezelőtt keletkezett glaukonitos homokkő feltárásait, a homokkő és a rátelepült vulkáni kőzetek érintkezési zónáját szakvezetés mellett tanulmányozhatják az érdeklődők. A védőépületben a miocén kori folyópart itató- és gázlóhelyének megkövesedett felszínét, a homokkőpadon párosujjú patások, ragadozók, ősorrszarvúak, madarak lábnyomait, a védőpince épületében a Kubinyi Ferenc által 1838-ban felfedezett 46 méter hosszú ősfenyő  maradványát, a nagycsarnokban kiállítást, továbbá a lábnyomok keletkezésének idejére jellemző ősföldrajzi környezetet és az ősállat fajokat bemutató számítógépes animációt, a csarnok mellett az első lábnyomos homokkőfelszínt tekinthetik meg a látogatók.

Vackor Erdei Tanösvény, Hajdúhadház

fotó: Fehér Jánosné | Csodálatos Magyarország

2015 alakították ki, majd 2022-ben megújították a Kutasi-erdőben, a Debrecen-Hajdúhadház-Hajdúböszörmény városok háromszögében található Debrecen-hajdúböszörményi tölgyesek Natura 2000 terület északi csücskében húzódó tanösvényt. Emblematikus építménye az akácosok fölé nyúló 20 méter magasságú impozáns kilátó. A többnyire akácosokban kanyargó, de nyár és fenyő foltokat is érintő, majd a tájegységben egykor őshonos tölgyesek között végződő tanösvény növény- és állatvilágát 16 tabló igyekszik bemutatni.

Váci Ártéri Tanösvény

Hazánk egyik legelső, kiépített tanösvényét Vácon, a Gombás-ártérben alakították ki 1993-1994-ben Nagy Gábor építész tervei alapján. Az építői arra törekedtek, hogy a lehető legkevésbé zavarják meg a helyi élővilágát, ugyanakkor lehetővé tegyék, hogy a látogatók minél több életközösségbe nyerhessenek bepillantást. tanösvény zsákutca jellege “rákényszeríti” az oda látogatót, hogy kétszer haladjon végig az útvonalon. A tanösvény korláttal ellátott, cölöpökön rögzített pallósorból áll, és 510 méter hosszú. Az áradó Duna időről időre megrongálja a tanösvényt, ezt mutatják a pallók állapota is, hol itt, hol ott hiányoznak belőle darabok, nem minden része járható. Az útvonal elején egy tábla hívja fel a figyelmet arra, hogy mindenki csak saját felelősségre látogathatja a helyszínt.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!